Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Prezident Nigérie sa stretol s dievčatami,ktoré prepustila Boko Haram

Na snímke prepustené dievčatá z internátnej školy v severovýchodnom nigérijskom meste Dapchi. Foto: TASR/AP

Podľa nigérijských úradov extrémisti prepustili celkovo 105 zo 111 unesených dievčat. Osud zvyšných šiestich pritom ostáva neznámy.

Abuja 23. marca (TASR) - Nigérijský prezident Muhammadu Buhari privítal v piatok vo svojej rezidencii vyše 100 dievčat, ktoré prepustili militanti z extrémistickej organizácie Boko Haram. Ozbrojenci ich v polovici februára uniesli z internátnej školy v obci Dapchi ležiacej na severovýchode Nigérie. Informovala o tom agentúra AP.
Dievčatá v hidžáboch si s prezidentom zapózovali na fotografii, pochutili na naservírovaných jedlách, avšak nemali možnosť porozprávať sa s ním.

Buhari povedal, že nigérijská vláda s militantmi z Boko Haram vyjednávala, aby sa uistila, že žiadne z unesených dievčat nezrania a zároveň prisľúbil, že bude pracovať na tom, aby boli zvyšné zadržiavané školáčky prepustené.

Podľa nigérijských úradov extrémisti prepustili celkovo 105 zo 111 unesených dievčat. Osud zvyšných šiestich pritom ostáva neznámy.

Boko Haram v preklade z hauštiny znamená "západné vzdelanie je zakázané."

Hromadný únos dievčat v Dapchi oživil podľa AP bolestivé spomienky na útok z roku 2014, keď militanti z Boko Haram uniesli z internátnej školy v meste Chibok 276 dievčat. Približne 100 z nich sa domov nevrátilo a niektoré boli donútené vydať sa za členov Boko Haram.


Školáčku, ktorá odmietla prijať islam, Boko Haram stále zadržiava


Militanti z extrémistickej organizácie Boko Haram odmietli prepustiť jedno zo 110 dievčat, ktoré minulý mesiac uniesli z internátnej školy v severovýchodnom nigérijskom meste Dapchi, pretože nechcelo prestúpiť na islam. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Militanti z Boko Haram vrátili v stredu do Dapchi 104 z unesených dievčat, ktoré uniesli zo školy 19. februára.

Nigérijský prezident Muhammadu Buhari je odhodlaný zabezpečiť slobodu 15-ročnej školáčke Leah Sharibuovej, vyhlásil hovorca prezidenta Garba Shehu.

Nigérijská vláda vo štvrtok uviedla, že Sharibuová, kresťanka, je jedinou unesenou študentkou, ktorú Boko Haram stále zadržiava. Vláda však mlčí o mieste pobytu piatich zvyšných školáčok, ktoré militanti domov nevrátili, a sú teda nezvestné.

"Apelujem na nich (na členov Boko Haram), aby prepustili moju dcéru," povedala pre agentúru DPA Rebecca Sharibuová, matka zadržiavaného dievčaťa. "Chcem, aby ju prepustili," dodala.

Matka vysvetlila, že od niekoľkých ďalších školáčok sa dozvedela, že jej dcére nedovolili odísť domov s ostatnými unesenými dievčatami, lebo odmietla konvertovať na islam.

"Priateľky požiadala, aby jej rodine odkázali, nech sa za ňu modlí," doplnila Rebecca.

Inuwa Garba, otec jednej z nezvestných školáčok, vo štvrtok pre agentúru DPA uviedol, že správy od dcériných spolužiačok naznačujú, že ona a štyri ďalšie dievčatá zomreli krátko po únose.

"Povedali mi, že päť z dievčat zomrelo a moja dcéra, ktorá bola medzi nimi, vraj zomrela ako prvá," vyhlásil.

Podľa správ od dievčat jeho 16-ročná dcéra Salmata Garbová zomrela v deň únosu, ešte skôr, ako skupinu odviedli ďaleko od Dapchi.