Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Skončila sa prvá ČR, komentovala opozícia hlasovanie o dôvere vláde

Rokovanie dolnej komory českého parlamentu v Prahe, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Poslanecká snemovňa Parlamentu Českej republiky vyslovila vo štvrtok dôveru druhej vláde premiéra Andreja Babiša.

Praha 12. júla (TASR) - Výsledok štvrtkového hlasovania o dôvere českej vláde nikoho v Snemovni neprekvapil. Časť opozičných politikov sa zhodla na tom, že sa skončila "prvá Česká republika". Kritizovali predovšetkým to, že komunisti, ktorí kabinet podporili, budú mať podiel na moci, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Poslanecká snemovňa Parlamentu Českej republiky vyslovila vo štvrtok dôveru druhej vláde premiéra Andreja Babiša. Ako sa predpokladalo, menšinový kabinet hnutia ANO a ČSSD podporili poslanci týchto strán a poslanci KSČM.

"Dopadlo to, bohužiaľ, tak, ako sa dalo očakávať. Hnutie ANO sa odmietalo vzdať predstavy, že premiérom bude trestne stíhaný eštebák, víťaza volieb podporili len dve strany, 28 rokov po slobodných voľbách bolo prelomené tabu a k vládnej moci sa dostáva komunistická strana," reagoval predseda poslancov TOP 09 Miroslav Kalousek.

"Je to zlá vláda pre Českú republiku, je to polokomunistická vláda. Je to vláda, ktorá je neúplná, chýba jej obsadenie tak dôležitého postu, ako je minister zahraničia. Nemá vlastné programové ciele," povedal šéf ODS Petr Fiala.

Podľa niekdajšieho ministra zahraničia Karla Schwarzenberga (TOP 09) ide o pozoruhodnú udalosť. "Skončila sa republika. Je to druhá Česká republika. Andrej Babiš bude viesť štát ako vodca," konštatoval Schwarzenberg. Koalíciu hnutia ANO a ČSSD prirovnal k mačke a kanárikovi. "Keď dáte do jednej klietky mačku a kanárika, tak by som chcel vedieť, ako ten kanárik bude mačku kontrolovať," pripodobnil.

Podobne nočné dianie v Snemovni komentoval predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. "Dnešným hlasovaním sa končí Česká republika, začína sa druhá Česká republika," uviedol.

Predseda poslancov KDU-ČSL Jan Bartošek doplnil, že Andrej Babiš posunul ČR na východ smerom k Rusku. Podľa Bartoška teraz príde súboj o slobodu verejnoprávnych médií a o Senát.

"Je to vláda, ktorá vznikla intrigami. Je to vláda, do ktorej značne hovoril prezident Miloš Zeman. Táto vláda bude trvať tak dlho, ako bude trvať ekonomická konjunktúra. V prípade, že nastane ekonomický prepad, tak na rozdávanie nebude dosť peňazí a vláda pôjde z kopca," predpovedal predseda hnutia STAN Petr Gazdík.