Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Skončili sa pojednávania s lídrami katalánskych separatistov

Demonštranti mávajú katalánskymi vlajkami počas demonštrácie v Barcelone. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že súd vynesie rozsudok v priebehu nasledujúcich mesiacov.

Madrid 12. júna (TASR) - Na španielskom najvyššom súde v Madride sa v stredu skončili pojednávania s lídrami katalánskych separatistov, ktorých obžalovali zo vzbury či neposlušnosti v súvislosti so snahami o vyhlásenie nezávislosti Katalánska v roku 2017. Očakáva sa, že súd vynesie rozsudok v priebehu nasledujúcich mesiacov.

Ako informovali agentúry AP a AFP, obžalovaní vo svojich tohtotýždňových záverečných rečiach tvrdili, že v súvislosti s vypísaním zakázaného referenda o nezávislosti len uplatňovali svoje demokratické práva, popierajúc obvinenia zo vzbury či neposlušnosti.

Proces s 12 katalánskymi separatistami sa začal v Madride 12. februára. Deviati z nich sú obžalovaní zo vzbury, ktorej sa mali dopustiť zorganizovaním nezákonného referenda o nezávislosti v októbri 2017 a následným vyhlásením Katalánskej republiky. V prípade uznania za vinných im hrozí odňatie slobody v trvaní až do 25 rokov. Ďalšie tri osoby sú obvinené z občianskej neposlušnosti a sprenevery verejných prostriedkov.

Jeden z obžalovaných, bývalý podpredseda regionálnej katalánskej vlády Oriol Junqueras, vo svojej stredajšej záverečnej reči povedal: "Odovzdanie hlasu nemožno považovať za zločin."

Katalánske hnutie za nezávislosť považuje obžalovaných za "politických väzňov", čo však španielska vláda a súdnictvo zásadne odmietajú. Podľa ich odporcov porušili zákon a priviedli Španielsko do najhoršej politickej krízy za posledné desaťročia.

Prieskumy naznačujú, že nezávislosť bohatého severovýchodného regiónu uprednostňuje v Katalánsku približne 47 percent ľudí.