Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

V Škótsku sa skončilo referendum, výsledky budú až ráno

Škóti v uliciach Glasgowa. Jedni podporujú nezávislosť Škótska a druhí sú za zachovanie pôvodného stavu. Foto: TASR/AP
Pracovníci do áut nakladajú referendové urny. Škóti dnes rozhodujú o tom, či sa Škótsko odtrhne od Veľkej Bratanie. Foto: TASR/AP

Odhady volebných výsledkov nebudú, pretože si ich ostrovné médiá neobjednali.

Edinburgh 18. septembra (TASR) - O 23.00 SELČ sa v Škótsku uzavreli volebné strediská, skončila sa referendum, v ktorom prvýkrát voliči od 16 rokov veku rozhodovali o tom, či sa má Škótsko po 307 rokoch spoločného života odtrhnúť od Británie a stať sa nezávislým štátom. Prvé čiastkové výsledky by mali byť známe o niekoľko hodín, avšak oficiálne výsledky budú známe až ráno, informovala BBC.

Odhady volebných výsledkov nebudú, pretože si ich ostrovné médiá neobjednali.

BBC uviedla, že volebné miestnosti boli plné do posledného okamihu, účasť by mala byť rekordná. Na hlasovanie v referende sa zaregistrovalo vyše 4,2 milióna ľudí žijúcich v Škótsku, čo je 97 percent oprávnených voličov.

Hneď po zatvorení volebných stredísk sa v 32 volebných obvodoch začalo zratúvanie hlasov.

Ak sa voliči v referende rozhodnú pre nezávislosť krajiny, začne sa 18 mesiacov vyjednávania o tom, ako si obe krajiny oddelia svoje inštitúcie pred plánovaným dňom vyhlásenia nezávislosti: 24. marcom 2016.


XXX

Väčšina britských novín venovala dnešnému referendu v Škótsku celú titulnú stranu, zachytávajúc dramatický okamih dejín, v ktorom sa rozhoduje o tom, či sa Škótsko odtrhne od Británie a vyhlási po vyše 300 spoločných rokoch samostatnosť.

Využili na to snímky britskej a škótskej zástavy, verše významného škótskeho básnika Roberta Burnsa; pričom viacerí z nich označili v titulku dnešok za Deň-D.

The Daily Telegraph zverejnil na titulke celostránkovú fotografiu, na ktorej dvaja muži držia dve zástavy, jasnomodrú škótsku s bielym krížom sv. Ondreja, patróna Škótska, a červeno-bielo-modrú vlajku Spojeného kráľovstva - Union Jack. Snímku doplnili veršom významného škótskeho básnika Roberta Burnsa.

The Times vedľa britskej zástavy zvolili titulok Deň-D pre úniu, zatiaľ čo Scotsman a Guardian vyšli s rovnakým titulkom Osudný deň. Guardian k tomu pridal satelitnú mapu Škótska a Scotsman snímku vstupu do ústredného centra v Edinburghu, kde sa budú zratúvať hlasy z referenda. The Scottish Sun na titulke konštatoval "Áno alebo Nie - Škótsko začína s čistou stránkou". The Herald vyšiel s titulkom Škótsky deň zúčtovania.

Vyhliadky britskej ekonomiky v prípade osamostatnenia sa Škótska nájdete TU.

x x x

Na hlasovanie v referende sa zaregistrovalo takmer 4,3 milióna ľudí žijúcich v Škótsku, čo predstavuje najväčší počet voličov v dejinách krajiny. Ak by všetci z nich skutočne hlasovali, dosiahla by volebná účasť rekordných 97 percent.

Prvý minister škótskej vlády Alex Salmond, ktorý viedol kampaň za nezávislosť, odovzdal svoj hlas medzi prvými. Hlasoval v dedine Strichen na severovýchode Škótska, informovala tlačová agentúra DPA.

Ďalší prominentný politik, bývalý britský premiér Gordon Brown, ktorý sa významne angažoval v kampani proti odtrhnutiu, odovzdal svoj hlas neďaleko škótskej metropoly, v North Queensferry.

Niekoľko hodín pred voľbami vyzvali najvyšší predstavitelia škótskej národnej cirkvi obe strany, aby hlasovali "s chladnými hlavami a pokojom v srdciach". "Odovzdajte svoj hlas ... a dôverujte demokratickému procesu. Pripravte sa prijať vôľu škótskeho národa - a to urobíte najlepšie, ak odložíte vášne," uviedol reverend John Chalmers, predstaviteľ škótskej presbyteriánskej cirkvi. "Všetci..., ktorí budú hlasovať áno alebo nie, by si mali uvedomiť, že patríme k rovnakému Škótsku. Keď sa v piatok prebudíme, budeme všetci na rovnakej strane. Pracovať pre budúcnosť Škótska a spolupracovať s našimi susedmi z Anglicka, Severného Írska a Walesu, nech to dopadne akokoľvek," vyhlásil Chalmers.


x x x

BBC informovala, že prví voliči čakali pred volebnými strediskami napríklad v Edinburghu a Glasgowe už pred otvorením. Pripomenula, že na podrobnosti z priebehu hlasovania platí prísne volebné embargo.

Poštou hlasovalo takmer 800.000 voličov, ich hlasy budú platné, ak dorazia na miesto určenia do skončenia volieb.

Hlavná volebná komisárka Mary Pitcaithlyová oznámila, že konečný výsledok zverejní po zrátaní výsledkov z 32 volebných obvodov v piatok ráno "v čase raňajok". Podľa BBC to bude zrejme v čase 6.30 až 7.30 h (7.30-8.30 SELČ), kedy boli v Škótsku známe výsledky minulých dvoch volieb. Priebežné výsledky však budú známe zrejme skôr, tak, ako budú prichádzať.

Najviac voličov podľa jej slov zrejme odhlasuje ráno alebo večer, cestou do práce alebo z nej, keďže aj dnes cez deň pracujú.

Yes - No: Samostatné Škótsko alebo status quo, začalo sa referendum

Na snímke je tabuľa, na ktorej sú vyvesené vzory referendových lístkov. Dnes sa bude rozhodovať o ďalšej budúcnosti Škótska.
Foto: TASR/AP
Volebné strediská sa otvorili o 7.00 hodine rannej miestneho času (8.00 SELČ) a zatvoria sa o 22.00 h miestneho času (23.00 SELČ). Výsledky zverejnia oficiálne až po zrátaní hlasov zo všetkých 32 volebných obvodov; očakáva sa, že to bude v piatok v ranných hodinách.

Keďže však k víťazstvu postačuje získať jednoduchú väčšinu z celkového počtu odovzdaných hlasov, mal by byť výsledok jasný už skôr.

Voliči majú krížikom označiť, či je ich odpoveď na otázku ÁNO alebo NIE.

Pre hlasovanie poštou sa zaregistrovalo takmer 800.000 ľudí, ich hlasy musí pošta doručiť taktiež do uzavretia volebných stredísk.

Podľa agentúry Reuters nie sú plánované žiadne odhady výsledkov (exit polls) ihneď po skončení hlasovania. Ostatné prieskumy naznačili tesný výsledok, proti odtrhnutiu od Británie je 51 percent opýtaných a za nezávislosť 49 percent.



Očakáva sa, že výsledky jednotlivých volebných obvodov budú zverejňované postupne počas noci od približne 3.00 h SELČ; z veľkých miest ako je Glasgow, Edinburgh a Aberdeen však zrejme budú známe až po 6.00 SELČ.

Celonárodný výsledok bude známy "približne v čase raňajok" v piatok ráno, citovala agentúra Reuters z informácií volebnej komisie pre médiá.

Keďže výsledky z veľkých miest budú známe neskôr, ak nie ako posledné, celkový výsledok bude počas noci neistý. Mohli by ho však ovplyvniť volebné obvody s najväčším počtom voličov, ako Glasgow (11,35 percenta hlasov), Edinburgh (8,81 percenta), Fife (7,05 percenta), North Lanarkshire (6,27 percenta), South Lanarkshire (6,09 percenta) a Aberdeenshire (4,82 percenta).

Spolu zastupujú takmer 45 percent všetkých voličov.

Na referendum sa zaregistrovalo dovedna 4.285.323 voličov, čo je 97 percent populácie nad 16 rokov veku. V dejinách Škótska ide o najväčšiu účasť voličov.

Hlasovať môžu ľudia vo veku od 16 rokov, ktorí žijú v Škótsku. Môžu to byť občania Veľkej Británie, ale aj Európskej únie alebo britského Commonwealthu, ak sa zaregistrovali do 2. septembra, kedy sa registrácia voličov uzavrela.

Fotogaléria k článku



Škóti dnes rozhodnú o budúcnosti krajiny, vedú odporcovia suverenity

Stúpenci zachovania Škótska vo zväzku so Spojeným kráľovstvom majú štvorpercentný náskok pred zástancami suverenity. Vyplýva to z najväčšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý v dňoch 15.-17. septembra uskutočnila spoločnosť YouGov na vzorke 3237 respondentov, píše agentúra Reuters.

Prieskum realizovaný pre britské denníky The Times a The Sun ukázal, že zotrvanie Škótska v Spojenom kráľovstve podporuje 52 percent tamojších obyvateľov, zatiaľ čo za nezávislosť krajiny je 48 percent opýtaných, nepočítajúc šesť percent nerozhodnutých voličov.

Najnovší prieskum zavŕšený iba niekoľko hodín pred začiatkom tohto historického plebiscitu zároveň potvrdil, že nezávislosť Škótska podporujú najmä muži, kým väčšina žien si všeobecne praje zachovanie jednoty so Spojeným kráľovstvom.

Podľa prieskumu spoločnosti Survation pre škótsky denník Daily Record dosahuje podpora zachovania súčasného stavu 53 percent, kým podpora suverenity je tesne pred hlasovaním na 47 percentách. Nerozhodnutých je deväť percent obyvateľov.

Salmond: Samostatné Škótsko bude jednou z najbohatších krajín sveta

Škótsky premiér Alex Salmond
Foto: TASR/AP
Napriek tomu, že zástancovia samostatného Škótska stále "ťahajú za kratší koniec", v prípade odhlasovania jeho odchodu zo zväzku so Spojeným kráľovstvom bude krajina patriť k "najbohatším na svete". Uviedol to v stredu škótsky premiér Alex Salmond, ktorého citovala agentúra DPA.

Salmond, ktorý je tvárou kampane za suverenitu Škótska, na zhromaždení v meste Perth povedal: "Toto je naša životná príležitosť, musíme sa jej chytiť oboma rukami. Spoločnou prácou sa pričiníme o to, že Škótsko bude príbehom svetového úspechu, vzorom hospodárskeho rastu a šampiónom sociálnej spravodlivosti."

Ponuka lídrov troch najsilnejších britských strán na presunutie väčšieho mocenského podielu do Škótska výmenou za ústupky v snahách o svoju nezávislosť podľa Salmonda "nepadli na úrodnú pôdu". Napriek tomu je odhodlaný v prípade úspechu vyjednávať s londýnskou vládou v "priateľskom duchu", povedal v rozhovore pre BBC.

Najnovšie prieskumy verejnej mienky naznačujú, že výsledok dnešného referenda bude veľmi tesný, pričom mierny náskok majú podporovatelia únie so Spojeným kráľovstvom. K volebným urnám pristúpi 4,3 milióna oprávnených voličov, ktorí budú odpovedať na otázku: "Malo by byť Škótsko nezávislou krajinou?"