Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Škótska premiérka cestuje do Bruselu, chce chrániť ich miesto v EÚ

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová. Foto: TASR/AP

Výsledok britského referenda ju podľa jej slov hlboko sklamal a znepokojil.

Edinburgh 28. júna (TASR) - Škótska premiérka Nicola Sturgeonová dnes oznámila, že v stredu 29. júna odcestuje do Bruselu, kde bude predstaviteľom Európskej únie vysvetľovať postoj Škótska k situácii, ktorá vznikla po minulotýždňovom rozhodnutí britských voličov vystúpiť z EÚ. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

"Škótsko jasne hlasovalo za zotrvanie v únii a som odhodlaná pracovať na tom, aby bol hlas Škótska vypočutý," uviedla Sturgeonová v škótskom parlamente v Edinburghu. Vyše 60 percent škótskych voličov totiž v referende 23. júna hlasovalo za pokračovanie členstva Británie v EÚ.

"Výsledok (referenda) ma hlboko sklamal a znepokojil," povedala škótska prvá ministerka a dodala: "Som bezvýhradne odhodlaná chrániť miesto Škótska v EÚ."

Tusk neplánuje stretnutie

Stály predseda Európskej rady Donald Tusk nemá v pláne stretnúť sa v stredu so škótskou premiérkou Nicolou Sturgeonovou, pretože situácia je teraz príliš chúlostivá, uviedol dnes nemenovaný predstaviteľ Európskej únie. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Sturgeonová totiž chce v EÚ vysvetliť postoj Škótska k situácii, ktorá vznikla po minulotýždňovom rozhodnutí britských voličov vystúpiť z EÚ.

Sturgeonová vyhlásila, že odklad riešenia situácie nemôže trvať tri mesiace, ako to žiada Británia, ktorá si zatiaľ chce vybrať nového lídra. Škótska premiérka zároveň naznačila, že v jej krajine bude zrejme nové referendum o nezávislosti Škótska.

Predstaviteľ EÚ, ktorý si želal ostať v anonymite vzhľadom na citlivosť záležitosti, uviedol: "Toto nie je správna, vhodná chvíľa na stretnutie."