Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Škótska premiérka odložila referendum: Musia ujasniť podmienky brexitu

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Sturgeonová povedala, že všetky svoje sily chce sústrediť na snahu udržať Škótsko aj napriek brexitu na jednotnom trhu Európskej únie.

Edinburgh 27. júna (TASR) - Škótska premiérka Nicola Sturgeonová dnes na zasadnutí škótskeho parlamentu oznámila, že sa rozhodla odložiť plány na druhé referendum o nezávislosti Škótska, kým nebudú "jasnejšie" podmienky brexitu, ktoré vyrokuje vláda britskej premiérky Theresy Mayovej s Európskou úniou.

Sturgeonová povedala, že všetky svoje sily chce sústrediť na snahu udržať Škótsko aj napriek brexitu na jednotnom trhu Európskej únie.

"Potvrdzujem dnes, že škótska vláda odloží plán, ktorý som predstavila 13. marca," povedala poslancom parlamentu v Edinburghu.

Mandát na druhé referendum je podľa jej slov "nespochybniteľný", ale slabosť Mayovej menšinovej vlády po predčasných parlamentných voľbách z 8. júna otvára možnosť, "hoci malú", že sa podarí zabrániť "tvrdému" brexitu v podobe odchodu Británie z jednotného trhu EÚ, citovala ju tlačová agentúra DPA.

Sturgeonová v marci povedala, že druhé referendum o odtrhnutí sa Škótska od Británie by sa malo konať na jeseň budúceho roka alebo na jar 2019, aby mali Škóti alternatívu k odchodu Británie z EÚ.

Keď však jej Škótska národná strana (SNP) stratila v predčasných parlamentných voľbách tento mesiac 21 z doterajších 54 poslaneckých kresiel, začala zvažovať iné možnosti, informovala dnes BBC.