Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Škótska premiérka rokuje s predstaviteľmi EÚ, Tusk stretnutie odmietol

Nicola Sturgeonová Foto: TASR/AP

Ide o rokovania zamerané na možnosť zotrvania Škótska v Európskej únii po minulotýždňovom referende o brexite.

Brusel 29. júna (TASR) - Škótska premiérka Nicola Sturgeonová sa dnes dopoludnia stretla v Bruseli s predsedom Európskeho parlamentu (EP) Martinom Schulzom a naplánované má aj prijatie u predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera. Ide o rokovania zamerané na možnosť zotrvania Škótska v Európskej únii po minulotýždňovom referende o brexite.

Škótsko ako jedna zo štyroch súčastí Spojeného kráľovstva, na rozdiel od voličov v Anglicku a Walese, odmietlo v referende z 23. júna hlasovať za vystúpenie Británie z EÚ. Väčšina voličov v Škótsku, rovnako ako v Severnom Írsku, podporila pokračujúce britské členstvo v únii.

Sturgeonová po vyhlásení výsledkov referenda viackrát vyhlásila, že je ochotná vyhlásiť druhé referendum o osamostatnení Škótska od zvyšku Spojeného kráľovstva, čo by zaistilo zotrvanie Škótska v rámci EÚ.

"Bolo to stretnutie zamerané na to, aby sme sa navzájom informovali, vypočuli a poučili," opísal rokovania škótskej premiérky s predsedom EP Schulzov hovorca Armin Machmer. Dodal, že Sturgeonová šéfovi europarlamentu opísala poreferendovú atmosféru v Škótsku a predstavila mu svoju politickú pozíciu.

V poobedňajších hodinách, krátko po očakávanom skončení summitu EÚ (okolo 15.00 h), by mal škótsku premiérku prijať aj šéf exekutívy EÚ. Predseda Európskej rady Donald Tusk, na rozdiel od Schulza a Junckera, osobné stretnutie so Sturgeonovou odmietol. Jeho hovorca uviedol, že by to "nebolo vhodné".