Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Škótski obchodní lídri vyjadrili podporu škótskej nezávislosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Iniciatíva prišla po tom, ako 130 iných škótskych lídrov v utorok verejne vyjadrilo pochybnosti týkajúce sa meny, daní, smerníc, členstva v Európskej únii či svetového exportu.

Londýn 28. augusta (TASR) - Približne 200 škótskych obchodných lídrov vyjadrilo svoju podporu myšlienke nezávislosti Škótska od Británie. Ide o reakciu na podobné vyhlásenie iných spoločností, ktoré oponovali, že referendum o suverenite stanovené na 18. septembra obklopuje priveľa nejasností, píše agentúra AP.

Obchodní lídri zastávajú názor, že nezávislosť je v najlepšom záujme Škótska. V otvorenom liste publikovanom v dnešnom vydaní škótskeho denníka The Herald uvádzajú, že skutočnú hrozbu pre tamojšiu ekonomiku predstavuje zámer britskej Konzervatívnej strany (CP) usporiadať referendum o vystúpení krajiny z eurozóny.

Iniciatíva prišla po tom, ako 130 iných škótskych lídrov v utorok verejne vyjadrilo pochybnosti týkajúce sa meny, daní, smerníc, členstva v Európskej únii či svetového exportu. Podľa nich by všetky uvedené záležitosti v prípade nezávislosti Škótska utrpeli alebo zostali nedoriešené.

Opozičný tábor tvrdí, že suverenita by priniesla "viac príležitostí pre talentovaných a odhodlaných mladých ľudí".