Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V predvečer referenda škótska chuť osamostatniť sa ešte stúpla

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prvý minister Škótska vyzval osobným listom voličov, aby hlasovali za odtrhnutie.

Londýn 17. septembra (TASR) - Podpora nezávislosti Škótska vzrástla medzi škótskymi voličmi o tri percentuálne body - na 48 percent. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky inštitútu ICM pre noviny Scotsman, o ktorom dnes informovala agentúra Reuters.

Výsledky najnovšieho prieskumu dva dni pred referendom o otázke, či sa má Škótsko odtrhnúť of Británie, hovoria, že podpora zotrvania v Spojenom kráľovstve predstavuje medzi škótskymi voličmi 52 percent. Ide o trojpercentný pokles v porovnaní s 55 percentami, ktoré preukázal podobný prieskum minulý mesiac.

Prvý minister Škótska vyzval osobným listom voličov, aby hlasovali za odtrhnutie

Prvý minister Škótska Alex Salmond sa dnes posledný raz obrátil na spoluobčanov s výzvou, aby v referende vo štvrtok hlasovali za nezávislosť a ukončenie 300-ročnej únie so zvyškom Spojeného kráľovstva.

V osobnom liste voličom napísal: "Zobuďte sa v piatok ráno prvýkrát v lepšej krajine. Zobuďte sa s vedomím, že ste to urobili - že vy ste prispeli k tomu, že sa to stalo," citovala ho agentúra DPA.

Prieskumy ukázali, že výsledky referenda budú tesné.

Salmond vo svojom liste požiadal voličov, aby ignorovali "čoraz zúfalejšie a absurdne desivé predpovede" britského úradu vlády a dôverovali sami sebe. Zdôraznil, že každá krajina robí chyby a Škóti si musia veriť - sami sebe aj navzájom.

Škótsko by mohlo byť "úspešným príbehom, majákom ekonomického rastu a šampiónom sociálnej spravodlivosti," napísal.

Takmer 4,3 milióna obyvateľov Škótska sa registrovalo na hlasovanie vo štvrtkovom referende, v ktorom budú odpovedať na otázku: "Malo by sa Škótsko stať nezávislou krajinou?"

Volebné strediská sa otvoria o 07.00 h a zatvoria o 22.00 miestneho času.