Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Po škótskom referende si šéf EP s úľavou vydýchol

Martin Schulz Foto: TASR/AP

Schulzov rozhovor pre nemeckú rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk prebrali viaceré európske médiá.

Brusel 19. septembra (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz ako jeden z prvých najvyšších predstaviteľov inštitúcií EÚ uviedol, že si "s úľavou vydýchol" po oznámení výsledkov škótskeho referenda o nezávislosti.

Schulzov rozhovor pre nemeckú rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk prebrali viaceré európske médiá.

"Priznávam, že tento výsledok ma prinútil si s úľavou vydýchnuť," povedal Schulz s odkazom na víťazstvo tábora "Better Together" (Lepšie spolu) v Škótsku, ktorý s presvedčivým odstupom v referende porazil tábor zástancov odtrhnutia sa od zvyšku Británie.

Schulz dodal, že je spokojný s týmto výsledkom a ocenil, že išlo o národný demokratický proces vo Veľkej Británii, kde konanie referenda bolo odobrené britskou vládou.

"Nabudúce, keď sa stretnem s britským premiérom Davidom Cameronom, mu poviem, že by bolo dobré mať Spojené kráľovstvo v spojenej Európe," povedal Schulz.

Na otázku, či výsledok referenda v Škótsku by sa mohol stať signálom pre ďalšie krajiny EÚ ako je Španielsko či Taliansko, ktoré mali obavy z "prenosu" dôsledkov referenda, ak by hlasovanie potvrdilo nezávislosť, predseda EP označil Škótsko ako možný model. Skonštatoval, že ak sa teraz Škótsku podarí dosiahnuť kultúrne a ekonomicky rozumné sebaurčenie, keďže Londýn pred referendom sľuboval presun väčších právomocí, pričom bude aj naďalej súčasťou Veľkej Británie, tak sa môže stať vhodným modelom, ktorý by uspokojil aj ďalšie európske regióny volajúce po sebaurčení.