Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V Spojenom kráľovstve chce zostať 53 percent Škótov, hlási prieskum

Voliči za nezávislošť Škótska stoja pred volebnou miestnosťou počas referenda o nezávislosti Škótska 18. septembra 2014 v škótskom Strichene. Volebné strediská sa otvorili o 7.00 hodine rannej miestneho času (8.00 SELČ) a zatvoria sa o 22.00 h miestneho času (23.00 SELČ). Výsledky zverejnia oficiálne až po zrátaní hlasov zo všetkých 32 volebných obvodov; očakáva sa, že to bude v piatok v ranných hodinách. Foto: TASR/AP

Výsledky prieskumu zverejnili dnes, teda už v čase, keď voliči v referende odpovedali na otázku, či by malo Škótsko odísť z 307 rokov trvajúcej politickej únie.

Londýn 18. septembra (TASR) - Podporovatelia zotrvania Škótska v Spojenom kráľovstve mali šesťpercentný náskok v poslednom prieskume verejnej mienky. Jeho výsledky boli zverejnené dnes, už v čase, keď voliči v referende odpovedali na otázku, či by malo Škótsko odísť z 307 rokov trvajúcej politickej únie.

Prieskum verejnej mienky agentúry Ipsos Mori uskutočnený pre noviny London Evening Standard ukázal, že podpora zotrvania v Spojenom kráľovstve dosahuje 53 percent, pričom podpora nezávislosti Škótska je 47 percent. Agentúra Ipsos Mori oznámila, že štyri percentná Škótov, ktorí určite pôjdu hlasovať, ešte nie je rozhodnutých, komu odovzdajú hlas.

Škóti dnes hlasujú v referende do 22.00 h miestneho času (23.00 h SELČ), jeho výsledky sa očakávajú v piatok skoro ráno, informovala tlačová agentúra Reuters.

Podrobnosti o dnešnom Dni D Škótov si prečitajte v tomto článku na portáli Teraz.sk.