Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Skupina abú Sajjáf nepredĺžila ultimátum, rukojemníkom hrozí poprava

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ozbrojená skupina abú Sajjáf žiada výkupné 600 miliónov filipínskych pesos (13 miliónov dolárov), ktorých vyplatením podmieňuje prepustenie Roberta Halla, Kjartana Sekkingstada a Marites Florovej.

Manila 13. júna (TASR) - Filipínska vláda vyzvala dnes na pokračovanie vo vojenskej operácii proti islamistickým ozbrojencom, ktorí sa vyhrážajú zabitím troch rukojemníkov, ak im dnes nebude vyplatené výkupné. Informovala o tom agentúra DPA.

Ozbrojená skupina abú Sajjáf žiada výkupné 600 miliónov filipínskych pesos (13 miliónov dolárov), ktorých vyplatením podmieňuje prepustenie Kanaďana Roberta Halla, Nóra Kjartana Sekkingstada a Filipínčanky Marites Florovej.

Hovorca filipínskeho prezidenta Herminio Coloma dnes krátko pred uplynutím ultimáta uviedol, že vláda nezmení svoj postoj, nepoľaví vo svojom odhodlaní a bude pokračovať v operácii na záchranu rukojemníkov a zadržanie ich väzniteľov.

Muž zo skupiny Džamáa abú Sajjáf, ktorý sa označil menom abú Rámí, uviedol, že vedenie ozbrojencov opakovane diskutovalo o osude unesených, ale dospelo k záveru, že ultimátum nebude predĺžené. Dodal, že skupina bola ochotná rokovať o zaplatení výkupného a všetky jej komunikačné kanály boli otvorené.

Filipínska armáda namiesto rokovania s únoscami zvýšila úsilie na záchranu rukojemníkov, ktorí boli zadržiavaní v džungliach ostrova Jolo, uviedla DPA.

Zajatci sa stali obeťami únosu v letovisku na filipínskom ostrove Samal ešte vlani v septembri. Štvrtého z rukojemníkov, Kanaďana Johna Ridsdela, únoscovia popravili 25. apríla po tom, ako vypršala lehota na zaplatenie výkupného.