Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Skupina Boko Haram po vyjednávaní prepustila 13 rukojemníkov

Vojak Boko Haram stojí pred skupinkou unesených nigérijských školáčok na neznámom mieste. Foto: TASR/AP

Prepustenými rukojemníkmi sú podľa neho traja pracovníci univerzity, ktorých uniesli členovia Boko Haram počas minulého roka, a desať žien - manželiek miestnych policajtov.

Lagos 11. februára (TASR) - Islamistická teroristická skupina Boko Haram prepustila v Nigérii 13 rukojemníkov po vyjednávaní s tamojšími štátnymi orgánmi a Medzinárodným výborom Červeného kríža. Informoval o tom v sobotu hovorca nigérijského prezidenta Muhammadua Buhariho, ktorého vyhlásenie priniesla agentúra DPA.

Prepustenými rukojemníkmi sú podľa neho traja pracovníci univerzity v meste Maiduguri na severovýchode Nigérie, ktorých uniesli členovia Boko Haram počas minulého roka, a desať žien - manželiek miestnych policajtov. Hovorca neuviedol, či bolo za tieto osoby vyplatené nejaké výkupné.

Uvedení pracovníci katedry geológie univerzity v Maiduguri sa stali obeťami únosu, keď vykonávali prieskum ložísk ropy v oblasti Čadského jazera. Manželky policajtov zase skončili v rukách únoscov z Boko Haram, keď sa chceli zúčastniť na pohrebe jedného z príslušníkov polície v severovýchodnom nigérijskom štáte Borno.

Islamisti bojujúci za nastolenie vlastného režimu na severovýchode Nigérie uniesli v roku 2014 z kresťanskej školy v meste Chibok vyše 200 dievčat. Mnohé z nich boli donútené zosobášiť sa s militantmi a otehotneli. Osemdesiatdva mladých žien z tejto skupiny bolo prepustených vlani výmenou za piatich zadržiavaných veliteľov Boko Haram.