Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Skupina G20 potvrdila Africkú úniu ako nového stáleho člena

Indický premiér Naréndra Módí vystupuje s prejavom na podnikateľskom fóre B20, ktoré sa koná pred septembrovým summitom G20 v Indii v Naí Dillí v nedeľu 27. augusta 2023. Indický premiér Naréndra Módí vyzval v na vstup Africkej únie (AÚ) do skupiny G20. Foto: TASR/AP

Skupinu G20 tvorí 19 krajín a Európska únia. Jej členské krajiny vytvárajú 85 percent svetového HDP a žijú v nich dve tretiny svetovej populácie.

Naí Dillí 9. septembra (TASR) - Africká únia (AÚ) sa v sobotu stala novým stálym členom skupiny G20 na základe pozvania Indie, kde sa v týchto dňoch koná summit tohto zoskupenia (G20). TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

"So súhlasom všetkých (členov G20) žiadam zástupcu AÚ, aby zaujal svoje miesto ako stály člen G20," povedal indický premiér Naréndra Módí vo svojom prejave v úvode summitu v Naí Dillí.

Módí podal ruku úradujúcemu predsedovi Africkej únie Azalimu Assoumanimu a požiadal ho, aby zaujal miesto pri rokovacom stole, píše AP.

Návrh na prijatie AÚ už v piatok - pred začiatkom summitu - podporila India, Spojené štáty aj Európska únia. Do dejiska konania summitu pricestoval Assoumani, ktorý je prezidentom afrického ostrovného štátu Komory.

AÚ sídli v etiópskom hlavnom meste Addis Abeba a celkovo má 55 členských krajín. Šesť z nich, v ktorých vládnu vojenské junty, má však v súčasnosti pozastavené členstvo.

Skupinu G20 tvorí 19 krajín a Európska únia. Jej členské krajiny vytvárajú 85 percent svetového HDP a žijú v nich dve tretiny svetovej populácie.