Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

MALI: Zverejnili snímky strojcov útoku na hotel v Bamaku

Bezpečnostné jednotky eskortujú ľudí, ktorí utiekli z hotela Radisson Blu v malijskom meste Bamako 20. novembra 2015. Foto: TASR/AP

Pri útoku islamských militantov na hotel Radisson Blu, vyhľadávaný zahraničnými podnikateľmi a diplomatmi, zahynulo 19 ľudí a dvaja atentátnici.

Bamako 23. novembra (TASR) - Úrady v Mali dnes zverejnili fotografie dvoch mŕtvych mužov, ktorých označili za "strojcov" piatkového útoku na luxusný hotel Radisson Blu v metropole Bamako. Súčasne apelovali na malijskú verejnosť, aby poskytla informácie o ich totožnosti.

S odvolaním sa na miestne médiá o tom informovala agentúra Reuters, ktorá pôvodne uviedla, že na záberoch odvysielaných malijskou televíziou neboli dvaja muži, ale muž a žena.

Pri útoku islamských militantov na hotel Radisson Blu, vyhľadávaný zahraničnými podnikateľmi a diplomatmi, zahynulo 19 ľudí a dvaja atentátnici. Rukojemnícka dráma z 20. novembra sa skončila zásahom ozbrojených kománd, ktoré vtrhli do budovy.

Medzi obeťami sú šiesti Rusi, traja Číňania, jeden Američan, Belgičan, Senegalčan a Izraelčan.

K útoku sa medzičasom prihlásili už tri militantné skupiny pôsobiace v regióne vrátane severoafrickej odnože al-Káidy.

Skupina Murábitún identifikovala útočníkov

Islamistická extrémistická skupina Murábitún, ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za piatkový útok na luxusný hotel Radisson Blu v malijskom hlavnom meste Bamako, vydala nové vyhlásenie a identifikovala v ňom dvoch strelcov z tohto útoku. Informoval o tom dnes mauritánsky spravodajský portál al-Achbár a následne tlačová agentúra AP.

Portál al-Achbár, ktorý často dostáva odkazy od malijských extrémistov, napísal, že skupina Murábitún vo vyhlásení uviedla mená strelcov ako Abdal Hakím al-Ansárí a Muáz al-Ansárí. Vo vyhlásení ďalej uvádza, že iba oni dvaja podnikli v piatok 20. novembra útok na hotel Radisson Blu v Bamaku.

Prvé správy od svedkov a predstaviteľov naznačovali, že strelcov mohlo byť až desať, hoci na mieste činu sa našli len telá dvoch útočníkov.

Skupina Murábitún je napojená na teroristickú sieť al-Káida a vo svojom prvom vyhlásení z piatka 20. novembra uviedla, že spolupracuje so "Saharským emirátom" al-Káidy.

V Mali sa dnes začal trojdňový štátny smútok za obete útoku na hotel Radisson Blu, ktorý bol v čase atentátu plný cudzincov. Vlajky sú spustené na pol žrde.

Zverejnili snímky údajných komplicov útočníkov na hotel v Bamaku

Úrady v Mali dnes zverejnili fotografie muža a ženy, ktorí podľa ich slov pomohli naplánovať útok na luxusný hotel Radisson Blu v metropole Bamako. Informovala o tom malijská štátna televízia.

Úrady tak prvýkrát oznámili, že pátrajú po komplicoch útoku islamistických militantov na hotel Radisson Blu z piatka 20. novembra. Atentát sa skončil zásahom malijských kománd, ktoré vtrhli do budovy.

"Patria medzi podozrivých. Tieto osoby sú podozrivé z napojenia na dvoch teroristov, (ktorí zaútočili na hotel)," povedal dnes podľa tlačovej agentúry Reuters zdroj z okolia ministerstva pre bezpečnosť.

Hlavný prokurátor Boubacar Sidiki Samake, ktorý riadi vyšetrovanie útoku, uviedol, že u dvoch zabitých militantov sa našli telefóny a automatické zbrane, čo by mohlo priniesť ďalšie užitočné informácie.

Takzvaný Oslobodzovací front Massiny, ktorému sa pripisujú rôzne násilnosti spáchané na juhu Mali, sa v nedeľu stal treťou skupinou, ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za útok na hotel Radisson Blu.

Prvou je džihádistická skupina Murábitún a druhou al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM).