Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Skupine 30 migrantov sa podarilo dostať do španielskej Melilly

Archívne foto, približne 200 subsaharských migrantov sa pokúsilo preliezť ostnatý plot oddeľujúci Maroko a španielsku enklávu Melilla. Foto: TASR/AP

Utekali migranti zo subsaharskej Afriky. Podľa miestnych úradov sa cez sedem metrov vysokú sústavu plotov podarilo dostať len 30 z nich.

Madrid 26. júna (TASR) - Viac ako stovka utečencov zo subsaharskej Afriky sa dnes pokúsila dostať do španielskej mestskej enklávy Melilla vklinenej na marockom pobreží Stredozemného mora. Podľa miestnych úradov sa cez sedem metrov vysokú sústavu plotov podarilo dostať len 30 z nich.

Ako spresnili španielske médiá, išlo o desiaty pokus tohto druhu od začiatku roka 2016. Úspešných bolo doteraz len asi 50 migrantov z celkovo asi 20.000, ktorí sa pokúšali dostať do Melilly.

Melillu oddeľuje od Maroka trojitý sedem metrov vysoký a 11 kilometrov dlhý plot s ostnatým drôtom, ktorý strážia na oboch stranách policajti a pohraničníci. Napriek tomu je to pre utečencov jedinečná príležitosť dostať sa do Európy bez nutnosti prekonávať Stredozemné more.

Enklávy Ceuta a Melilla predstavujú jediné pozemné hranice medzi Španielskom a Afrikou. Cesta po mori v chatrných a značne preplnených člnoch sa nezriedka končí tragicky so značnými obeťami.

Práve v dôsledku toho španielska vláda tento rok nariadila posilnenie kontrol na hraniciach.