Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Vidiečania vytvorili domobranu a prepadli militantov Boko Haram

Na snímke je teroristická skupina Boko Haram ukazuje unesené nigérijské dievčatá. Foto: TASR/AP

V nigérijskom hlavnom meste Abuja sa v utorok uskutočnili demonštrácie, ktorých účastníci požadovali rozhodnejšie konanie nigérijskej vlády pri hľadaní dievčat.

Bauchi 14. mája (TASR) - Niektorí obyvatelia dediny v severovýchodnej časti Nigérie tvrdia, že zabili alebo zadržali desiatky údajných militantov z islamistického hnutia Boko Haram, ktorí podľa dedinčanov plánovali zaútočiť na ich obec.

Obyvatelia Kalabalge v nigérijskom štáte Borno vyhlásili, že vytvorili skupinu občianskej sebaobrany, aby zmarili útoky militantov z Boko Haram. Nigérijská armáda údajne neurobila dosť pre to, aby útoky ustali.

V štáte Borno uniesli militanti minulý mesiac viac ako 300 dievčat. Najmenej 276 z nich je stále v zajatí, uviedla agentúra AP.

Ajid Musa, obchodník z dediny Kalabalge, povedal, že "je pre militantov nemožné zaútočiť, keď tam obyvatelia sformovali skupinu sebaobrany na ochranu". "K zabíjaniu došlo v utorok," dodal.

Bezpečnostný predstaviteľ udalosti v Kalabalge potvrdil. Dodal, že dedinčania prepadli dve nákladné vozidlá, v ktorých sa viezlo viacero ozbrojencov.

Skupinu Boko Haram zaradili na zoznam teroristických organizácií

Austrália urobila kroky pre to, aby islamistickú skupinu Boko Haram zaradila na zoznam teroristických organizácií, uviedla dnes tlačová agentúra AP.

Premiér Tony Abbott v austrálskom parlamente povedal, že Boko Haram zaradia medzi teroristické organizácie v súlade so spojencami - vrátane Spojených štátov, Británie, Kanady a Nového Zélandu.

Zámer vlády vysvetlil Abott tým, že celý svet a určite milióny Austrálčanov boli šokovaní a zhrození z únosu zhruba 300 školáčok v Nigérii.

Austrálska vláda môže zaradiť skupinu na zoznam ako teroristickú organizáciu na tri roky, potom sa to musí preverovať. V súčasnosti je v Austrálii na zozname 18 skupín.
Na videosnímke je líder nigérijskej extrémistickej islamistickej sekty Boko Haram Abubakar Šekau.
Foto: TASR/AP

Spolupráca s organizáciou na zozname je v Austrálii trestným činom, za ktorý môže byť trest odňatia slobody až do výšky 25 rokov. Vzhľadom na svoje členstvo v OSN je Austrália povinné zmraziť aktíva každej skupiny na zozname teroristických organizácií Spojených národov.

V nigérijskom hlavnom meste Abuja sa v utorok uskutočnili demonštrácie, ktorých účastníci požadovali rozhodnejšie konanie nigérijskej vlády pri hľadaní dievčat.

Predpokladá sa, že školáčky zadržiavajú v rozľahlej lesnej rezervácii Sambisi, ležiacej zhruba 30 kilometrov od mesta Chibok, kde ich 15. apríla uniesli.