Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Skúšobnému odpáleniu strely Hwasong-18 sa prizeral Kim Čong-un osobne

Na archívnej snímke severokórejský vodca Kim Čong-un a jeho dcéra sledujú medzikontinentálnu balistickú strelu odpálenú z neznámeho miesta v Severnej Kórei. Foto: TASR/AP

Kim uviedol, že odpálenie vyslalo "jasný signál nepriateľským silám" a "stanovilo niekoľko dôležitých nových úloh pre rozvoj strategických jadrových síl KĽDR".

Soul 19. decembra (TASR) - Severokórejský vodca Kim Čong-un osobne dohliadal na "nácvik odpaľovania" najvýkonnejšej medzikontinentálnej balistickej strely na tuhé palivo, uviedli v utorok severokórejské štátne médiá.

K skúšobnému odpáleniu došlo v pondelok, pričom šlo o raketu, ktorá podľa japonského ministerstva obrany bola medzikontinentálnou balistickou strelou s potenciálnym doletom viac ako 15.000. V jej dosahu by tak podľa Tokia bolo celé kontinentálne územie USA.

Nácvik odpaľovania strely Hwasong-18 bolo pripravené ako dôležitá vojenská akcia, ktorá má nepriateľom jasne ukázať odhodlanie KĽDR mať jadrové strategické sily a jej nezmerateľnú silu, uviedla o pondelkovom odpálení tlačová agentúra KCNA citovaná agentúrou AFP.

Kim uviedol, že odpálenie vyslalo "jasný signál nepriateľským silám" a "stanovilo niekoľko dôležitých nových úloh pre rozvoj strategických jadrových síl KĽDR".

Juhokórejská armáda v pondelok uviedla, že Severná Kórea odpálila medzikontinentálnu balistickú strelu na tuhé palivo, vďaka ktorému sa tieto rakety - v porovnaní s verziami na kvapalné palivo - prepravujú ľahšie a odpaľujú rýchlejšie.

Pondelková skúška bola tretím prípadom, keď KĽDR testovala medzikontinentálnu balistickú strelu na tuhé palivo - prvé dva testy sa konali v apríli a júli. Podľa analytikov tento vývoj signalizuje sústavné úsilie KĽDR o zlepšenie technológie.

K testu došlo krátko po piatkovom stretnutí delegácií Spojených štátov a Južnej Kórey vo Washingtone, na ktorom sa diskutovalo o jadrovom odstrašení v prípade konfliktu so Severnou Kóreou.

Spojenci v sobotu varovali, že akýkoľvek jadrový útok Pchjongjangu na Spojené štáty a Južnú Kóreu bude mať za následok koniec severokórejského režimu.