Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

BBC: Slávenie chanuky tento rok ovplyvňuje vojna Izraela proti Hamasu

Žena drží sviečku počas prvej noci židovského sviatku Chanuka vo štvrtok 7. decembra 2023 v New Yorku. Foto: TASR/AP

Na pamiatku 137 ľudí, ktorí sú stále rukojemníkmi militantov Hamasu a jeho spojencov, bol vo štvrtok pri Múre nárekov v Jeruzaleme zapálený rovnaký počet sviečok.

Jeruzalem 8. decembra (TASR) — Židia v Izraeli i inde vo svete začali vo štvrtok po západe slnka sláviť sviatok svetiel - chanuku. Pre útok na Izrael zo 7. októbra a následnú vojnu s palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy je tentoraz slávenie skromné, informuje britská stanica BBC.

Príbuzní Izraelčanov, ktorí po nedávnom prímerí zostali ako rukojemníci palestínskych radikálov v palestínskom Pásme Gaze, vo štvrtok večer zapálili sviečky na námestí neďaleko vojenskej základne Kirja v Tel Avive.

Na pamiatku 137 ľudí, ktorí sú stále rukojemníkmi militantov Hamasu a jeho spojencov, bol vo štvrtok pri Múre nárekov v Jeruzaleme zapálený rovnaký počet sviečok. V Tel Avive sa konal fakľový pochod, ktorého účastníci niesli i sviečky a fotografie zadržiavaných Izraelčanov.

Chanuka sa začala sláviť 7. Decembra, teda v 25. deň hebrejského mesiaca kislev, a trvá osem dní. Je spomienkou na znovuzasvätenie Jeruzalemského chrámu a na víťazstvo nad pokusmi o nútenú akulturáciu Židov. Hlavným obradom sviatku je postupné zapaľovanie sviec na svietniku menora, ktoré symbolizuje víťazstvo svetla nad temnotou.

Vo štvrtok bola prvá svieca na chanukiji zapálená aj v mnohých mestách Európy a Ameriky a lídri z krajín týchto kontinentov vystúpili v médiách s príhovormi alebo vydali vyhlásenie. Urobili tak nemecký kancelár Olaf Scholz, americký prezident Joe Biden, kanadský premiér Justin Trudeau či francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Na Macrona sa však vo Francúzsku následne zniesla vlna kritiky od ľavicových strán. Tvrdia, že zapálenie sviec na chanukovom svietniku hlavným rabínom Francúzska Hamom Korsiom v Macronovej prítomnosti - šlo o vôbec náboženské slávenie v Elyzejskom paláci - je popretím princípu sekularizmu, ku ktorému sa Francúzska republika hlási.

Mnohí diskutéri na sociálnych sieťach to označili za Macronovu politickú chybu, najmä v kontexte prebiehajúcej vojny v palestínskom Pásme Gazy.

Ako informoval spravodajský web France Info, samotný Macron v piatok počas návštevy na stavenisku opravovanej katedrály Notre-Dame v Paríži obhajoval obrad zapálenie chanukovej sviece v Elyzejskom paláci slovami: "Každý má slobodu veriť či neveriť, sekularizmus neznamená vymazať náboženstvá."

Viaceré židovské komunity a verejné inštitúcie, najmä v Severnej Amerike a Británii, verejné slávenie chanuky zrušili - okrem iného aj v obave z nárastu antisemitských nálad.

Napríklad, polícia amerického štátu Illinois vyzvala židovské komunity, aby boli pri oslavách tohtoročnej chanuky ostražité, pretože "s rastúcim napätím na Blízkom východe a eskaláciou vojny medzi Izraelom a Hamasom existuje potenciál pre násilie zo strany teroristických skupín a podporovateľov".