Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Slávny kalifornský most Golden Gate oslávil 75. narodeniny

Ohňostroj osvetľuje most Golden Gate v San Franciscu počas osláv 75. výročia jeho otvorenia 27. mája 2012. V poradí už 75. výročie otvorenia mosta Zlatá brána (Golden Gate), ktorý bol kedysi najdlhším visutým mostom sveta, oslavovali na veľkolepom celodennom festivale v americkom San Franciscu desaťtisíce ľudí. Most sa klenie nad kalifornským prielivom Zlatá brána (Golden Gate), spájajúcim Sanfranciský záliv s Tichým oceánom.Od spustenia mosta do prevádzky v roku 1937 po ňom prešli takmer dve miliardy áut a každý rok prichádza viac ako desať miliónov návštevníkov. Foto: TASR/AP

V poradí už 75. výročie otvorenia mosta Zlatá brána, ktorý bol kedysi najdlhším visutým mostom sveta, oslavovali na veľkolepom celodennom festivale v americkom San Franciscu desaťtisíce ľudí.

San Francisco 28. mája (TASR) - Desaťtisíce ľudí oslavovali na veľkolepom celodennom festivale v americkom San Franciscu 75. otvorenie mosta Zlatá brána (Golden Gate), ktorý bol kedysi najdlhším visutým mostom sveta.

Hoci v nedeľu ráno boli ešte obe 227 metrov vysoké veže zahalené do kúdolov hmly, rýchlo sa rozplynula a desaťtisíce gratulantov prúdili po niekoľko kilometrov dlhej promenáde, napísala agentúra DPA.

Od spustenia mosta do prevádzky po ňom prešli takmer dve miliardy áut a každý rok prichádza viac ako desať miliónov návštevníkov. Najväčšmi fotografovaný most sveta v nedeľu zažiaril ako modelka na predvádzacom móle. V noci nadnes ho osvetlil ohňostroj. Vodopád svetla vyvolal aplauz a obdivné výkriky.

Štíhlym vežiam mosta dodáva ešte viac elegancie oranžový náter, farba International Orange. Aj 75 rokov po svojom otvorení je táto vyše 2700 metrov dlhá konštrukcia považovaná za jedinečné stavebné dielo.

Pred začiatkom výstavby mnohí pochybovali, či je most vôbec možné postaviť. Klenie sa nad kalifornským prielivom Zlatá brána (Golden Gate), spájajúcim Sanfranciský záliv s Tichým oceánom.

Odborníci sa hádali, či sa dajú prekonať zákerné prúdy a enormná vzdialenosť medzi San Franciscom a oproti ležiacim mestom Sausalito v okrese Marin. Nakoniec sa svojím odvážnym projektom a silou presvedčenia presadil inžinier Joseph Strauss.




Strauss pri otvorení v roku 1937 povedal, že most "bude stáť navždy". Paul Giroux zo spolku stavebných inžinierov, ktorý teraz pri oslavách poskytoval výklad a odpovedal návštevníkom na otázky, zdôraznil, že pri dobrej starostlivosti môže most určite vydržať ďalších 75 rokov.

Už 28 rokov natiera most farbou Dennis "Rocky" Dellarocca, pre ktorého bolo výročie ako vlastné narodeniny. Medzičasom sa tím maliarových spolupracovníkov rozrástol na 40 ľudí.

Roberta McLauglinová si fotí vystavené topánky pri príležitosti osláv 75. výročia od otvorenia mosta Golden State v San Franciscu 27. mája 2012. Topánky reprezentujú zhruba 1 558 ľudí, ktorí spáchali samovraždu skokom zo slávneho mosta.
Foto: TASR/AP
David Hull s manželkou Jean však nemali čo oslavovať. V roku 2003 spáchala samovraždu skokom z mosta ich 26-ročná dcéra, ktorá trpela depresiami.

"Som si istý, že keby mal most Zlatá brána vyššie zábradlie, moja dcéra by bola ešte tu," povedal Hull, ktorý sa angažuje v nadácii Bridge Rail Foundation, snažiacej sa presadiť inštalovanie záchytného zariadenia pre samovrahov.

Podľa oficiálnych údajov si vzalo na moste od roku 1937 život 1558 ľudí, ale predpokladá sa, že nezverejnené čísla sú ešte vyššie. Príbuzní ako pripomienku uložili pri moste počas osláv 1558 párov topánok.