Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Výskyt slezinovej snete u oviec v Maďarsku zalarmoval aj lekárov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Choroba, známa aj pod označením antrax a nebezpečná pri kontakte s infikovaným zvieraťom aj pre ľudí, sa našťastie doteraz na miestnej populácii neprejavila.

Budapešť 16. septembra (TASR) - Maďarské úrady podnikli všetky potrebné opatrenia, aby sa zabránilo šíreniu infekcie slezinovej snete, ktorú veterinári diagnostikovali v stáde 210 oviec v obci Jászladányi. Informáciu priniesla dnes tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na budapeštiansky rezort rozvoja vidieka.

Úhyn oviec tu zaznamenali síce už skôr, avšak veterinárov o tom informovali až 11. septembra. Nasledovalo zaslanie vzoriek do diagnostického inštitútu, odkiaľ teraz prišla odpoveď. Vysvitlo, že majiteľ zvierat uhynuté ovce pochoval na vlastnom pozemku a ich telesné pozostatky zakryl nedostatočnou vrstvou hliny.

V lokalite, v ktorej až do odvolania platí karanténa, prebieha v súčasnosti dôsledné upratovanie a dezinfekcia objektov. Prísna izolácia sa týka aj oblasti, kde boli zakopané uhynuté ovce, aby sa zabránilo šíreniu pôvodcu ochorenia, ktorým je Bacillus anthracis, do okolitého ovzdušia.

Choroba, známa aj pod označením antrax a nebezpečná pri kontakte s infikovaným zvieraťom aj pre ľudí, sa našťastie doteraz na miestnej populácii neprejavila. Zdravotníci Jasovsko-veľkokumánsko-solnockej župy sú však na všetkých úrovniach v pohotovosti a venujú zvýšenú pozornosť sledovaniu zdravotného stavu občanov s dôrazom na možné príznaky ochorenia.

Veterinári už zaočkovali alebo zaočkujú všetky ohrozené zvieratá a naďalej budú monitorovať ich zdravotný stav.