Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Slováci a európski novinári v Bruseli si uctili pamiatku Jána Kuciaka

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Akciu, ktorá sa konala neďaleko sídla Európskej rady v Bruseli, pripravila Európska federácia novinárov (EFJ).

Brusel 1. marca (TASR) - Niekoľko desiatok Slovákov a zástupcov médií z Európy si prišlo vo štvrtok krátko popoludní uctiť pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Akciu, ktorá sa konala neďaleko sídla Európskej rady v Bruseli, pripravila Európska federácia novinárov (EFJ).

Na pietnej spomienke sa zúčastnili mnohí zamestnanci inštitúcií Európskej únie a Slováci žijúci v Belgicku. Viacerí z nich držali plagáty s nápismi "Spravodlivosť pre Jána Kuciaka", zapaľovali sviečky a spoločne držali minútu ticha. Pripojili tiež svoje podpisy k petícii, ktorá vyzýva zodpovedné slovenské orgány, aby dôsledne vyšetrili okolnosti dvojnásobnej vraždy a potrestali jej vinníkov.

Generálny riaditeľ Spoločného výskumného centra (JRC) Vladimír Šucha bol najvyššie postaveným Slovákom v hierarchii Európskej komisie, ktorý sa na tejto akcii zúčastnil. V rozhovore pre TASR uviedol, že sa všetci na Slovensku musíme pýtať, kde nastala chyba.

"Pýtam sa sám seba, či na mojich rukách nie je kvapka ich krvi. Či som urobil dosť preto, aby sa atmosféra v krajine vytvorila taká, ktorá nedovolí niečomu takému," uviedol s odkazom na dvojnásobnú vraždu. Dodal, že takéto otázky by si mal položiť každý občan SR - či sme čítali dostatočne volebné programy strán, kým sme išli voliť, či sme dostatočne reagovali, keď niekto častoval žurnalistov hlúpymi nadávkami a či sme si novinárov dostatočne vážili za ich náročnú a zodpovednú prácu.

Rovnako sa podľa neho treba pýtať aj to, či sme podporovali nielen slobodné médiá ale aj slobodné a nezávislé občianske organizácie, lebo demokracia je o slobodných občanoch a o aktivizácii všetkých ľudí, nie je o politických stranách a politikoch. "Ak občania nebudú aktívni, tak tá demokracia nám bude takto umierať. Ak nás neprebudí táto dvojnásobná vražda, tak kvapky krvi zostanú aj na našich rukách," odkázal.

Druhá pietna spomienka na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú, ktorú pripravili členovia slovenskej komunity v Belgicku, sa uskutoční vo štvrtok večer (18.00 - 19.00 h) pred budovou Veľvyslanectva SR v bruselskej štvrti Ixelles.

Spravodajca TASR Jaromír Novak