Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Slováci sú v ČR druhou najobľúbenejšou národnostnou skupinou,za Čechmi

Z národnostných skupín, ktoré žijú na území ČR, majú Česi najväčšie sympatie k Slovákom, Poliakom a Grékom. Ich priazni sa naopak netešia Albánci, Arabi a Rómovia.

Praha 6. marca (TASR) - Z národnostných skupín, ktoré žijú na území ČR, majú Česi najväčšie sympatie k Slovákom, Poliakom a Grékom. Ich priazni sa naopak netešia Albánci, Arabi a Rómovia. Vyplýva to z dnes zverejneného prieskumu verejnej mienky agentúry CVVM, do ktorého bolo zaradených 17 národností.

Hodnotilo sa na päťbodovej stupnici ako v škole, pričom pre porovnanie boli do prieskumu zaradení aj Česi, ktorí získali sympatie 88 percent opýtaných a známku 1,59.

Slováci sú kladne hodnotení 84 percentami opýtaných (známka 1,76), Poliakov vníma pozitívne 54 percent ľudí (známka 2,47) a Grékov 37 percent (známka 2,72).

"Výrazne najhorší vzťah deklarujú občania voči Rómom, ktorým nesympatie vyjadrili viac ako štyri pätiny opýtaných (82 percent, známka 4,30), pričom polovica (51 percent) zvolila odpoveď 'veľmi nesympatickí'," konštatovala podľa servera Novinky.cz agentúra CVVM. Sympatie k Rómom vyjadrili len štyri percentá opýtaných.

Druhou najmenej pozitívne vnímanou národnostnou skupinou v ČR sú Arabi, ktorí od respondentov dostali známku 4,02.

Podrobnejšia analýza ukázala, že sa s vyšším vekom zhoršuje vzťah občanov ČR k Nemcom, Grékom a Arabom a s vyšším vzdelaním sa zlepšuje vnímanie Nemcov, Grékov a Číňanov.

Podľa servera Novinky.cz nie je bez zaujímavosti ani to, že na Morave respondenti vnímajú lepšie Slovákov, Poliakov, Rusov, Ukrajincov a Bulharov, zatiaľ čo v Čechách sú relatívne lepšie prijímaní Vietnamci.

Medzi sympatizantmi ľavicových strán sú lepšie vnímaní Rusi, kým stúpenci pravice pozitívnejšie nazerajú na Nemcov a Židov.

Vzťah k národnostným skupinám žijúcim v ČR (v percentách), za národnosťou je uvedená priemerná známka:

Česi 1,59

Slováci 1,76

Poliaci 2,47

Gréci 2,72

Nemci 2,82

Židia 2,83

Maďari 2,88

Bulhari 2,95

Vietnamci 3,11

Srbi 3,19

Číňania 3,25

Rusi 3,31

Ukrajinci 3,44

Rumuni 3,55

Albánci 3,74

Arabi 4,02

Rómovia 4,30