Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Slováci v Maďarsku: Problém zachovania slovenských škôl pretrváva

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Z diskusií podľa Egyedovej Baránekovej vyplynulo, že napriek problémom Slovákov nie je ich situácia až taká zlá. Ako príklad uviedla rumunskú menšinu.

Mlynky 28. novembra (TASR) - Problém zachovania malých slovenských menšinových škôl v Maďarsku stále pretrváva, zaznelo dnes na konferencie "Ako ďalej, Slováci v Maďarsku?" v severomaďarskej obci Mlynky (Pilisszentkereszt) v Peštianskej župe.

"Najcitlivejšou témou konferencie bola otázka slovenského národnostného školstva. Víziou Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku (CSSM) je zaradiť slovenské národnostné školy pod CSSM, ktorý by bol ich zriaďovateľom. Bola by to jedna z možných foriem záchrany týchto škôl. Týka sa to malých slovenských národnostných škôl, ktoré sa dostali v Maďarsku pod štátnu správu, tá totiž nemá ani minimálny záujem o ich zachovanie," povedala pre TASR predsedníčka ZSM Ruženka Egyedová Baráneková.

Vedúci Katedry slovanskej filológie Univerzity ELTE v Budapešti István Lukács navrhol, aby sa vytvorilo kolégium slovenskej študujúcej mládeže, ktorého členmi by neboli iba študenti slovenskej národnosti študujúci humánne odbory, ale aj študenti iných odborov. Členmi kolégia by boli aj príslušníci národnostnej inteligencie.

"Tí by sa vzájomne spoznávali, vzájomne by komunikovali a boli by v každodennom styku so slovenskou menšinou žijúcou v Maďarsku. Návrh všetci účastníci podujatia ocenili a prijali. Je to jedno z budúcich možných riešení, aby sa nám tá mládež nestratila z dohľadu," zdôraznila predsedníčka ZSM.

Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR v Maďarsku Rastislav Káčer hovoril o Slovákoch v Maďarsku z pohľadu národnostnej politiky Európskej únie a predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSZŽ) Ján Varšo načrtol perspektívu mladých generácií Slovákov v Maďarsku.

Účastníci konferencie mali možnosť porovnať situáciu slovenskej menšiny s inými menšinami v Maďarsku. Z diskusií podľa Egyedovej Baránekovej vyplynulo, že napriek problémom Slovákov nie je ich situácia až taká zlá. Ako príklad uviedla rumunskú menšinu. "My sme si mysleli, že Slováci v Maďarsku majú obrovské problémy, nakoniec vysvitlo, že rumunská menšina ich má podstatne väčšie. Kým u nás medzi Slovákmi je veľmi dobre pulzujúca občianska sféra, u Rumunov žijúcich v Maďarsku to rozhodne tak nie je," dodala.

V oblasti národnostného školstva majú v Srbsku Slováci menšie problémy ako slovenská menšina v Maďarsku, potvrdila to vo svojom príspevku predsedníčka Matice slovenskej zo Srbska Katarína Melegová–Melichová.

ZSM podľa jej predsedníčky podpísalo zmluvu s Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici, pričom jedným z prvých krokov tejto spolupráce bude, že pedagógovia škôlok a škôl študujúcich na tejto univerzite budú môcť svoju povinnú prax absolvovať aj medzi Slovákmi žijúcimi v Maďarsku.

Na dvojdňové podujatie, ktoré už tradične zorganizoval ZSM a ktoré podporil ÚSZŽ, prišlo podľa predsedníčky ZSM rekordných 99 účastníkov nielen z Maďarska, ale i z okolitých krajín, vrátane Slovenska.