Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Slovák, ktorý sa vyhrážal odpálením trhaviny v banke, dostal päť rokov

Ilustračné foto Foto: TASR

Muž akúkoľvek vinu popiera tvrdiac, že sa v inkriminovanej banke v centre Prahy nezdržiaval.

Praha 21. apríla (TASR) - Na päť rokov za mreže poslal dnes Mestský súd v Prahe 64-ročného Štefana B. zo Slovenska, a to za pokus o prepadnutie banky v centre Prahy. Muž akúkoľvek vinu popiera tvrdiac, že sa v inkriminovanom finančnom ústave nezdržiaval. Rozsudok zatiaľ nenadobudol právoplatnosť, informovali české elektronické médiá.

Obžaloba tvrdí, že muž vlani 19. marca na rokovaní s riaditeľkou pobočky ČSOB pohrozil odpálením trhaviny v kufríku, ktorý mal so sebou, ak nezíska požadovaných 1,5 milióna Kč. Na prevzatie tejto sumy čakal pri neďalekom vstupe na stanicu metra, odkiaľ ušiel po tom, ako zaregistroval príjazd policajtov.

Štefan B. pri vyšetrovaní nevypovedal, pred súdom poprel svoju vinu s tvrdením, že sa stal terčom vydierania mafie. O trhavine v kufríku údajne nevedel, v banke vôbec nebol, vyhlásil.

Súd sa s touto argumentáciou nestotožnil, poukázal na celý rad nepriamych dôkazov vrátane záznamov bezpečnostných kamier a pachových stôp z interiéru bankovej pobočky. Napokon obžalovanému s ohľadom na jeho doterajšiu bezúhonnosť, vek a zdravotný stav udelil trest na dolnej hranici možnej sadzby, mužovi hrozilo 12 rokov väzenia.

Štefana B., v ktorého kufríku zanechanom v banke sa nachádzali rozbušky a 3,8 kilogramu trhaviny danubit, zadržali vlani v auguste v SR a v októbri 2014 ho vydali na trestné stíhanie do ČR.