Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Slováka obvinili z prípravy teroristického útoku na území Belgicka

Na snímke belgickí policajti a bezpečnostné zložky stoja pred budovou Európskeho parlamentu v Bruseli 2. februára 2015 Foto: TASR/AP

Tridsaťdvaročného Slováka, ktorého v pondelok zadržali v blízkosti Európskeho parlamentu (EP), obvinili z nelegálneho držania strelnej zbrane a z prípravy teroristického útoku na území Belgicka.

Brusel 3. februára (TASR) - Tridsaťdvaročného Slováka, ktorého v pondelok zadržali v blízkosti Európskeho parlamentu (EP), obvinili z nelegálneho držania strelnej zbrane a z prípravy teroristického útoku na území Belgicka. Vyplýva to z dnešného vyjadrenia hovorkyne bruselskej prokuratúry Ine Van Wymerschovej.

Slovák, v ktorého aute sa našla najmenej jedna strelná zbraň a motorová píla, bol dnes zatknutý na príkaz sudcu bruselského súdu. Občan Slovenska vystupujúci pod iniciálkami R.W. spĺňal minimálne jednu z troch podmienok, podľa ktorých bol dôvod na jeho väzbu.

V súlade s platnou legislatívou v Belgicku môže zadržaný putovať do predčasnej väzby, ak je podozrenie, že opustí hranice Belgicka, že sa na slobode dopustí marenia dôkazov alebo sa pokúsi kontaktovať a ovplyvňovať prípadných komplicov či svedkov.

V neprospech zadržaného R.W. hovorí jeho slovenské občianstvo, keď vyšetrovatelia zvážili riziko opustenia belgického územia ešte pre ukončením vyšetrovania.

V dočasnej väzbe môže pobudnúť maximálne päť dní. V priebehu tejto lehoty, čiže do konca tohto týždňa, bude predvolaný na neverejné zasadnutie sudcovského senátu, ktorý môže rozhodnúť o jeho jednomesačnom pobyte za mrežami. Potom sa sudcovia stretnú opäť na ďalšom neverejnom pojednávaní, a ak to bude vyžadovať priebeh vyšetrovania, môžu mu uložiť ďalší mesiac za mrežami alebo rozhodnú o jeho prepustení.



Vyšetrovatelia zatiaľ neuviedli dôvod, prečo sa R.W. chcel stretnúť s predsedom Európskeho parlamentu, zadržaný údajne odmieta komunikovať s belgickými úradmi. Tie už nadviazali kontakt so slovenskými úradmi, aby zistili viac o identite podozrivého, o jeho prípadných duševných chorobách a o tom, či nie je evidovaný v slovenskom trestnom registri.

Po pondelňajšom incidente, keď vinou slovenského občana bolo na niekoľko hodín evakuovaných okolo 500 zamestnancov Európskeho parlamentu, bezpečnostná služba tejto euroinštitúcie rozhodla o sprísnení doterajších bezpečnostných pravidiel. Ochranka po novom kontroluje návštevníkov EP už pred vchodom do budovy a europoslanci majú dočasne zakázané súkromné návštevy - až do odvolania tretieho rizikového stupňa, ktoré v Belgicku platí od 15. januára.

Prvého Slováka odsúdili z terorizmu minulý rok


Na 25-ročný trest odňatia slobody odsúdil 10. júla 2014 Okresný súd Košice I 34-ročného Ladislava K. Odsúdený podľa súdu spáchal trestný čin terorizmu a je zodpovedný za výbuch bomby pri prevádzke rýchleho občerstvenia a ďalšie činy, z ktorých bol obžalovaný. Ladislav K. sa tak stal prvým Slovákom odsúdeným za terorizmus.

Hoci obhajoba trvala na tom, že Košičan je duševne chorý, znalecké posudky dokázali, že je za svoj čin plne zodpovedný. Obhajoba sa voči rozsudku na mieste odvolala, takže prípad pôjde opäť pred krajský súd.

Muža, ktorý sa hlásil k extrémistickým ochrancom zvierat, odsúdil Okresný súd Košice I už v máji 2013 za obzvlášť závažný zločin terorizmu na 25 rokov odňatia slobody. Stalo sa tak prvýkrát v histórii Slovenska. Súd pritom vychádzal z posudkov znalcov, podľa ktorých obžalovaný nie je duševne chorý. Ladislav K. sa ihneď odvolal.

Obhajoba následne argumentovala novým posudkom, podľa ktorého obvinený pre psychickú poruchu nebol schopný svoje konanie ovládať. Krajský súd napokon rozsudok zrušil a vec vrátil nižšiemu súdu s tým, že je potrebný kontrolný posudok znaleckej organizácie.

Podľa obžaloby a pôvodného rozsudku spáchal Ladislav K. bombový útok, ako aj ďalšie činy vrátane výroby výbušnín, nedovoleného ozbrojovania, vydierania či zastrašovania. K výbuchu podomácky vyrobenej bomby, uloženej v odpadkovom koši, došlo podvečer 28. decembra 2011 na košickej Ulici protifašistických bojovníkov. Zhodou šťastných okolností nikto neutrpel zranenie, explózia spôsobila len materiálne škody. Podľa rozsudku sa Ladislav K. činov dopustil "v úmysle vážne zastrašiť obyvateľstvo a donútiť vládu štátu vykonať opatrenia obmedzujúce usmrcovanie zvierat".