Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Slovenská mimovládna organizácia získala cenu za ochranu ľudských práv

Mimovládna organizácia Poradňa získala ocenenie za svoju dlhoročnú prácu v oblasti ochrany ľudských práv na Slovensku, zvlášť za potieranie praxe násilných a vynútených sterilizácií rómskych žien. (ilustračná foto) Foto: TASR

Cenu "Sloboda, rovnosť, bratstvo" udeľuje francúzska Komisia pre ľudské práva. Mimovládna organizácia Poradňa je vôbec prvou ocenenou z krajín postkomunistickej strednej Európy.

Paríž/Košice 11. decembra (TASR) - Slovenská mimovládna organizácia Poradňa pre občianske a ľudské práva (Poradňa) získala výročnú cenu Francúzskej republiky "Sloboda, rovnosť, bratstvo" za svoju činnosť v oblasti ochrany ľudských práv na Slovensku. Toto ocenenie jej bolo udelené ako vôbec prvej mimovládnej organizácii z krajín postkomunistickej strednej Európy, informovala predstaviteľka organizácie Vanda Durbáková.

Cenu udeľuje každoročne od roku 1988 poradná inštitúcia francúzskej vlády - Komisia pre ľudské práva - za individuálne alebo kolektívne zásluhy v oblasti ochrany ľudských práv vo svete. Poradňa je vôbec prvou mimovládnou organizáciou z krajín postkomunistickej strednej Európy, ktorej bolo toto ocenenie udelené. Ocenenie získala za svoju dlhoročnú prácu v oblasti ochrany ľudských práv na Slovensku, zvlášť za potieranie praxe násilných a vynútených sterilizácií rómskych žien. Zástupkyňa Poradne Vanda Durbáková si cenu prevzala z rúk pani Christiane Taubirovej, ministerky spravodlivosti francúzskej vlády, v pondelok 10. decembra na slávnostnej ceremónii v Paríži pri príležitosti medzinárodného dňa ľudských práv.

"Aj keď motiváciou našej práce nie je získavanie ocenení, veľmi si toto ocenenie vážime. Je pre nás povzbudením do ďalšej práce pri obhajovaní práv tých, ktorí na Slovensku čelia diskriminácii a porušovaniu ľudských práv," uviedla Durbáková

"Toto ocenenie, je pre nás symbolické, keďže prichádza v čase, keď po desiatich rokoch boja proti násilným sterilizáciám, konečne Európsky súd pre ľudské práva odsúdil Slovensko za túto prax a odškodnil niektoré rómske ženy. Tieto rozhodnutia sú nádejou pre nás a mnohé násilne sterilizované rómske ženy, že slovenská vláda celej problematike bude konečne venovať nevyhnutnú pozornosť," dodala predstaviteľka organizácie.

"Chceme tiež poďakovať francúzskym inštitúciám za to, že našu prácu ocenili a tiež za ich podporu," uzavrela Durbáková.

Poradňa pre občianske a ľudské práva je mimovládna nezisková organizácia založená v roku 2001. Venuje sa ochrane ľudských práv v Slovenskej republike s dôrazom na práva menšín a ochranu pred diskrimináciou. V roku 2002 Poradňa zdokumentovala prípady násilných a vynútených sterilizácií rómskych žien na Slovensku a odvtedy poskytuje podporu rómskym ženám pri vedení súdnych sporov pred súdmi v SR a aj na Európskom súde pre ľudské práva a vykonáva ďalšie aktivity smerujúce k odškodneniu obetí tejto nezákonnej praxe. Venuje sa tiež problematike policajného násilia a bojuje proti diskriminácii v slovenskej spoločnosti.