Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Zahraničie

Slovenské gazdinky žijúce v Maďarsku sa opäť stretli v Budapešti

Súčasťou stretnutia bola aj výstava koláčov Foto: TASR/Ladislav Vallach

Už v poradí 13. ročník sa konal na pôde Veľvyslanectva SR v Budapešti.

Budapešť 21. apríla (TASR) – Slovenská gazdinka 2012 - alebo stretnutie Sloveniek so Slovenkou je názov už tradičného podujatia, ktorého 13. ročník sa dnes konal na pôde Veľvyslanectva SR v Budapešti.

Podujatia sa už siedmykrát zúčastnila aj manželka prezidenta Slovenskej republiky Silvia Gašparovičová. Súčasťou stretnutia bola výstava koláčov, ako aj diskusné fórum Kultúrne dedičstvo - prameň našej národnej hrdosti za účasti predsedu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Milana Vetráka, mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca SR v Maďarsku Petra Weissa a predsedníčky ZSM Ruženky Egyedovej Baránekovej.

Na výstave a súťaži v pečení koláčov boli zastúpené všetky Slovákmi obývané regióny v Maďarsku – Pilíš, Novohrad, Zemplín, Dolná zem, Békešský región, ale aj Segedín.

„Ja každý rok pripravujem kapustníky, lebo to mladé ženy nevedia už piecť. Je to veľká robota, smrdí to, keď sa to pečie, lebo je tam masti, alebo oleja. Takže ja kapustníky pripravujem každý rok a majú ich radi, lebo je to naozajstné starodávne jedlo,“ povedala pre TASR Gizela Molnárová z Mlyniek, ktorá zatiaľ každý rok vyhrala.

Tu bude player


„Pripravila som špecialitu, ktorá sa pečie iba u nás v dedine, ktorá sa nazýva syrovníky. Je to kysnuté cesto, na to sa dáva mak, potom zas tenké cesto, navrch zas tvaroh. Ale u nás na dedine sa volá tvaroh akože syr. Ja som inak z Alkáru, to je Mátraszentimre (Boršodsko-abovsko-zemplínska župa), to je slovenská národnostná dedina,“ konštatovala Judita Kaszaláné Szabadová.

Program spestrila mandolínová skupina Tremolo zo Slovenského Komlóša a detská skupina Hrušovskí heligonkári.