Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Juncker si vyslúžil kritický list od europoslancov kvôli Castrovi

Dokumentárne snímky z Bratislavy 22.augusta 1968, deň po vstupe sovietskych tankov do mesta. Na snímke Štúrova ulica a Námestie SNP. Foto: TASR archív

Zosnulý kubánsky líder podporil inváziu so ČSSR v roku 1968. Skupina českýhch a slovenských europoslancov vyhlásila, že Pražská jar bola jedným zo zlomových bodov európskej histórie 20. storočia.

Brusel 3. decembra (TASR) – Skupina 14 europoslancov zo Slovenskej a Českej republiky odsúdila slová hovorcu Európskej komisie (EK) Margaritisa Schinasa a apeluje na predsedu EK Jeana-Clauda Junckera, aby sa od nich dištancoval. Schinas podráždene zareagoval na otázku českého redaktora, ktorá sa týkala zosnulého kubánskeho vodcu Fidela Castra.

Všetko sa začalo v pondelok, keď sa redaktor Českej televízie Bohumil Dostál spýtal hovorcu EK, prečo Juncker v kondolencii zosnulého Castra označil za "hrdinu pre mnohých".

Hovorca komisie po slede otázok redaktorovi, ktorý poukazoval na to, že Castro podporil napríklad inváziu vojsk Varšavskej zmluvy (VZ) do Československa v roku 1968, povedal, že prezentuje len svoj osobný pohľad na historické dianie.

"Udalosti Pražskej jari a následné akcie Sovietskeho zväzu nie sú v našich štátoch úzkym pohľadom na realitu, ako to opísal váš hovorca. Pre občanov Československa, ktorí ešte museli vydržať niekoľko rokov diktatúry, to znamenalo oveľa viac. Občania dnešnej Českej a Slovenskej republiky stále majú jazvy brutálneho a totalitného režimu a tieto udalosti pre nich znamenali oveľa viac," uviedli v spoločnom vyhlásení českí a slovenskí europoslanci.

Skupina europoslancov v otvorenom liste adresovanom Junckerovi vyhlásila, že Pražská jar bola jedným zo zlomových bodov európskej histórie 20. storočia. Odsúdili následnú inváziu vojsk VZ do Československa. Pripomenuli, že Castro vtedy podporoval politiku Moskvy, kvôli ktorej čelili občania Československa politickému prenasledovaniu.

V otvorenom liste, ktorý na svojej stránke zverejnil spravodajský portál ČT24, vyzvali Junckera, aby sa od slov svojho hovorcu, buď ústne alebo písomne dištancoval.

List podpísali piati slovenskí europoslanci: Jana Žitňanská, Ivan Štefanec, Branislav Škripek, Boris Zala a Richard Sulík.