Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Slovenskí humanitárni pracovníci sú po útokoch v Keni v poriadku

Útok na kostoly v Keni Foto: TASR/AP

V nedeľu došlo k simultánnym útokom na dva kresťanské kostoly v Garisse, ktoré si vyžiadali najmenej 17 mŕtvych a vyše 60 zranených.

Nairobi 2. júla (TASR) - Pracovníci slovenskej humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi, ktorí pracujú na misii v kenskom pohraničnom meste Garissa, neďaleko hraníc so Somálskom, sú v poriadku a neboli pri nedeľňajších útokoch zranení. TASR o tom dnes informovala Martina Šáteková z tohto občianskeho združenia.

Uviedla, že ich pohyb v oblasti momentálne podlieha prísnym bezpečnostným opatreniam. Aktivity ich projektu však naďalej prebiehajú podľa plánu.

V nedeľu došlo k simultánnym útokom na dva kresťanské kostoly v Garisse, ktoré si vyžiadali najmenej 17 mŕtvych a vyše 60 zranených ľudí. Medzi obeťami sú aj dvaja policajti.

Mesto Garissa je využívané ako základňa operácií proti vzbúrencom z islamistickej skupiny aš-Šabáb v susednom Somálsku, do ktorých sa vlani zapojila aj kenská armáda. Hoci väčšina Keňanov patrí ku kresťanom, Garissa je viac moslimská.

Východne od mesta s približne 150.000 obyvateľmi leží utečenecký tábor, kde žije asi pol milióna somálskych utečencov. V piatok z tábora uniesli štyroch humanitárnych pracovníkov Nórskej rady pre utečencov, občanov Kanady, Nórska, Pakistanu a Filipín. Provládne milície v Somálsku dnes oznámili, že ich vyslobodili zo zajatia a nachádzajú sa v bezpečí, na lekárskej kontrole vo vojenskej nemocnici na juhu Somálska.