Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Európske pamiatky sa zahalili do tmy, pripojilo sa aj Slovensko

Na kombosnímke osvetlená (vľavo) a neosvetlená Hodinová veža Westminsterského paláca Foto: TASR

Stalo sa tak v rámci celosvetovej environmentálnej iniciatívy Hodina Zeme.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Stovky známych objektov po celom svete, od berlínskej Brandenburskej brány až po Veľký čínsky múr, zhasli v sobotu večer všetky svetlá v rámci Hodiny Zeme.

Akcia, konajúca sa každoročne poslednú marcovú sobotu v snahe upozorniť na klimatické zmeny, vznikla v roku 2007 ako miestny happening v austrálskom Sydney. Podobne ako počas prechádzajúcich ročníkov, aj tento rok v Sydney vypli svetlá dvoch známych ikon mesta - Opery a Prístavného mostu.

Na kombosnímke pohľad na most Sydney Harbour Bridge a budovu opery pred a po zhasnutí svetiel .
Foto: TASR/AP
O dve hodiny skôr ako v Sydney zhasli svetlá na Novom Zélande, televízna veža Sky Tower v Aucklande a budovy parlamentu vo Wellingtone. Nasledovala ju telekomunikačná veža Tókjó tawá v Tokiu a budovy neďaleko prístavu Victoria v Hong Kongu. Všetky svetlá zhasínajú vždy o 20.30 h miestneho času.

V Berlíne zapálili pred Brandenburskou bránou 5000 sviečok pred tým, než predstavitelia mesta vypli osvetlenie objektu. Svetlá takisto pohasli v Paríži na viac než 230 slávnych historických pamiatkach, vrátane katedrály Notre Dame, Víťazného oblúku námestia Étoile či fontánach a mostoch na rieke Seina. Jedinou výnimkou je Eiffelová veža, ktorá z "bezpečnostných dôvodov" vypla svetlá iba na päť minút.

K iniciatíve sa takisto pripojil londýnsky Buckinghamský palác, Hodinová veža Westminsterského paláca, Katedrála svätého Pavla a zdvíhací most Tower Bridge. Svetlá pohasli takisto vo Švédsku, Rusku, Spojených štátoch, ale i v Líbyí, Alžírsku či Francúzskej Guiney.

Svetový fond na ochranu prírody (WWF), ktorý Hodinu Zeme organizuje, informoval, že počet účastníckych krajín a území vzrástol tento rok na 147 z minuloročných 135. "Globálne otepľovanie je veľký problém," povedal Rudy Ko z taiwanskej environmentálnej organizácie Society of Wilderness. "Všetci môžu prispieť k zníženiu jeho následkov vypnutím svetiel." Ko dodal, že deti by mali apelovať na svojich rodičov, aby "zhasli svetlá, vyšli von do parkov, zašportovali si a užili si prítomnosť rodiny namiesto pozerania televízie či hrania počítačových hier.


Pripojilo sa aj Slovensko

Slovensko sa tiež zapojilo do celosvetovej environmentálnej iniciatívy Hodina Zeme, v rámci ktorej vyplo v sobotu osvetlenie medzi 20.30 a 21.30 h nielen v hlavnom meste, ale aj v Košiciach, Prešove, Poprade, Žiline a viac ako v tridsiatke ďalších miest a obcí.

"V tme bol napríklad Primaciálny palác, Budova NR SR, zhasli viaceré hrady, okrem iných Bratislavský hrad, Spišský hrad, Strečno, Budatín, Oravský hrad, Nitriansky hrad, Stará Ľubovňa a ďalšie,"informoval odborný garant a koordinátor Hodiny Zeme na Slovensku Jaroslav Merc.

Podľa koordinátora projektu je vypnutie osvetlenia na jednu hodinu symbolické a má vyjadriť vieru v pozitívne zmeny, ktoré musí každý z nás vykonávať počas celého roka vo svojom každodennom živote. „Je len na nás, či sa pridáme k 1,8 miliarde ľudí po celom svete. Na 60 minút, počas Hodiny Zeme, vypnime svetlo a popremýšľajme, čo by sme mohli urobiť potom, ako by sme mohli pomáhať Zemi každý deň. Hodinou sa to len začína!“ dodáva.

Projekt na Slovensku organizuje Sekcia ochrany pred svetelným znečistením Slovenskej astronomickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied a Slovenský zväz astronómov amatérov.