Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Slovensko sa dostalo mimo migračných trás, prevádzači sa mu vyhýbajú

Na leteckej snímke migranti kráčajú cez pole po prekročení malého chorvátsko-slovinského hraničného priechodu v slovinskej pohraničnej obci Rigonce Foto: TASR/AP

Prevádzači prestali na Slovensku operovať po tom, ako Maďarsko začalo organizovane prevážať migrantov na hranice s Rakúskom.

Bratislava 27. októbra (TASR) – Migračné trasy, po ktorých prúdia do Európy utečenci, sa celkom odklonili od Slovenska. Migranti momentálne neprekračujú nelegálne južnú hranicu krajiny. Informoval o tom riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru SR Ľudovít Bíró.

Bíró dnes na pôde Akadémie Policajného zboru, kde prebieha medzinárodná vedecká konferencia venovaná aktuálnym problémom migrácie, vysvetlil, že k výraznému poklesu došlo po tom, ako Maďarsko sprísnilo legislatívu a 15. septembra uzavrelo svoju južnú zelenú hranicu. Odvtedy sa počet nelegálnych migrantov zadržaných na slovensko-maďarskej hranici znižuje.

„Minulý týždeň sme nezaznamenali na vnútornej slovensko-maďarskej hranici ani jeden takýto prípad,“ priblížil. V zariadeniach v Medveďove a Sečovciach je aktuálne približne 150 zaistených migrantov, z ktorých väčšina čaká na odsun do Maďarska.

„Postupne by mali opustiť naše územie,“ predpokladá Bíró. Prevádzači prestali na Slovensku operovať po tom, ako Maďarsko začalo organizovane prevážať migrantov na hranice s Rakúskom. V súčasnosti je migračná trasa odklonená a utečenci prúdia najmä do Nemecka cez Chorvátsko, Slovinsko a Rakúsko.

Situácia by sa podľa šéfa ÚHCP nemala na Slovensku v blízkej budúcnosti zmeniť. Nemecko sprísnilo síce svoje zákony a deklarovalo, že začína odsun migrantov, ktorí nezískali azyl. „Zatiaľ nie je reálny scenár, že by niektorí z nich mohli mať záujem prísť na Slovensko,“ uviedol Bíró. Doplnil však, že to nemožno vylúčiť v neskoršej budúcnosti.

Predstaviteľ nemeckej Spolkovej polície Rico Reuschel dnes na konferencii informoval, že od septembra do ich krajiny prišlo už približne 600.000 utečencov. Do konca roku sa očakáva nárast tohto čísla na jeden milión. „Máme teraz asi 300.000 odmietnutých azylantov najmä z krajín západného Balkánu, ktorých bude treba vrátiť napäť do krajiny pôvodu, s čím budú komplikácie,“ opísal zložitú situáciu v Nemecku.

Slovensko naďalej potvrdzuje povesť čisto tranzitnej krajiny. Zástupca riaditeľa Migračného úradu Ministerstva vnútra SR Ivan Slezák dnes priblížil, že k 13. októbru požiadalo na Slovensku o udelenie medzinárodnej ochrany 146 osôb. „Azyl bol udelený siedmim osobám a 40 ľuďom bola poskytnutá doplnková ochrana,“ spresnil. Utečenci pochádzali najmä z Afganistanu, Iraku a Ukrajiny.

Viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel odmietol medializované informácie, že SR v súvislosti s utečeneckou krízou zaviedla na svojich vnútorných hraniciach dočasné kontroly. To možno podľa neho urobiť iba za určitých podmienok. Vysvetlil, že opatrenia prijaté Slovenskom po takomto kroku Nemecka v septembri znamenajú v praxi zhustenú policajnú kontrolu v blízkosti južnej hranice.

„Do budúcna nevylučujem, že takéto niečo hrozí, ale zastávam skôr názor, že v rámci Európske únie sa prijmú potrebné kroky, aby sa výrazne zabezpečila ochrana vonkajších hraníc v tých štátoch, kde to nefunguje v zmysle platných právnych noriem. Mám na mysli napríklad Grécko a Taliansko,“ uzavrel Ábel.

Dnešná medzinárodná vedecká konferencia sumarizuje praktické a teoretické poznatky z oblasti migrácie pri jej enormnom náraste. Zameriava sa na bezpečnosť európskych krajín, ochranu štátnych hraníc, boj s nelegálnym prevádzačstvom, ako aj na dodržiavanie základných ľudských práv a slobôd migrantov.

Pod záštitou podpredsedu vlády a ministra vnútra Roberta Kaliňáka ju organizuje Akadémia Policajného zboru, Stredoeurópska policajná akadémia a pražská Univerzita Karlova. Prítomní sú zástupcovia policajných útvarov z Maďarska, Švajčiarska, Nemecka a Českej republiky. Súčasťou konferencie bola aj prezentácia špeciálnej techniky používanej na hraniciach. Polícia Českej republiky napríklad predviedla takzvaný Schengenbus, čo je mobilný hraničný priechod.