Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Slovensko musí urobiť všetko pre pomoc Ukrajine, vyzval I. Gašparovič

Nemecký prezident Joachim Gauck (vpravo) a slovenský prezident Ivan Gašparovič počas prehliadky čestnej stráže v Berlíne 26. februára 2014. Foto: TASR/AP

Prezident SR diskutoval so svojím nemeckým partnerom aj o ekonomickej a kultúrnej spolupráci obidvoch krajín.

Berlín/Bratislava 26. februára (TASR) – Slovensko musí urobiť všetko pre to, aby mohlo podať Ukrajine pomocnú ruku. Vyhlásil to dnes prezident SR Ivan Gašparovič počas oficiálnej návštevy v Nemeckej spolkovej republike. Práve Ukrajina bola jednou z hlavných tém jeho rozhovoru so spolkovým prezidentom Joachimom Gauckom.

"Ukrajina dnes už nie je taká agresívna na uliciach, ale panuje tam určite politická nervozita. Všetci čakáme, ako to dopadne a ako im pomôcť," uviedol Gašparovič. Pomoc tejto krajine by však podľa neho mala byť opodstatnená a mala by mať svoj výsledok, ktorým je Ukrajina v Európe.

Slovensko môže svojmu východnému susedovi pomôcť zo stránky charitatívnej a zdravotnej, ale budú prebiehať aj stretnutia o pomoci finančnej. "Je to otázka nie jednoduchá, sú to obrovské peniaze," zhodnotil slovenský prezident. Ukrajina by totiž potrebovala pomoc 35 miliárd dolárov (25,5 miliardy eur). "Bude potrebných veľmi veľa rokovaní. Keď budeme do niečoho investovať, musíme vedieť, aký to bude mať dopad, a my chceme, aby bola Ukrajina v Európe," doplnil Gašparovič.

Prezident SR diskutoval so svojím nemeckým partnerom aj o ekonomickej a kultúrnej spolupráci obidvoch krajín. Hovorili tiež o možnosti vzdelávania slovenských študentov v Nemecku či ako riešiť problémy budúceho Európskeho parlamentu.

Najvyšší predstaviteľ SR je na návšteve Nemecka od utorka (25.2.). Stretol sa s predsedom Spolkového snemu Norbertom Lammertom i s primátorom Berlína Klausom Wowereitom, ktorý je zároveň predsedom vlády spolkovej krajiny Berlín. Gašparovič v rámci svojho programu položil veniec k centrálnemu pamätníku vojen a násilných režimov Neue Wache. Do vlasti sa vráti dnes podvečer.