Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Slovensko nie je na zozname decembrových konaní Európskej komisie

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Foto: TASR/AP

Slovenská republika sa tento mesiac neocitla na zozname odôvodnených stanovísk alebo prípadov pre Súdny dvor EÚ a podarilo sa jej uzavrieť štyri problematické body.

Brusel 8. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) dnes predstavila svoj pravidelný mesačný balík obsahujúci rozhodnutia o porušení právnych predpisov, ako aj právne kroky proti členským štátom, ktoré si nesplnili povinnosti v súlade s legislatívou EÚ. Slovenská republika sa tento mesiac neocitla na zozname odôvodnených stanovísk alebo prípadov pre Súdny dvor EÚ a podarilo sa jej uzavrieť štyri problematické body.

Rozhodnutia eurokomisie sa týkajú rôznych odvetví a politík EÚ a usilujú sa o zabezpečenie riadneho uplatňovania európskej legislatívy v záujme občanov a podnikov, aby mohli naplno využívať výhody vnútorného trhu.

Hlavné rozhodnutia prijaté EK v decembrovom balíku obsahujú sedem výziev, 77 odôvodnených stanovísk a tri predložené veci pre Súdny dvoru Európskej únie. Komisia zároveň oznámila, že uzatvára 67 prípadov, kde rôzne záležitosti s členskými štátmi EÚ boli vyriešené bez ďalšieho právneho konania.

Do tejto kategórie sa v decembri zaradilo aj Slovensko. Brusel v kapitole energetická politika uzavrel prípad nesúladu s niektorými ustanoveniami smernice EÚ o energetickej hospodárnosti budov. V oblasti politiky životného prostredia došlo k dohode a uzavretiu dvoch prípadov - ochrana vlkov na Slovensku a v oblasti lesníctva nezhoda s regulačnými predpismi o nezákonnom výrube lesov z roku 2013. Posledným prípadom bola oblasť finančnej stability, finančných služieb a kapitálových trhov, kde Slovensko podľa EK malo problémy s vykonávaním smernice o prístupe k činnosti úverových inštitúcií a o prudenciálnom dohľade nad úverovými inštitúciami a investičnými spoločnosťami.