Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Slovensko podľa šéfa NATO Rasmussena zohráva v Afganistane cennú úlohu

premiér Robert Fico (vľavo) a generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen na tlačovej besede 24. apríla 2012 v Bruseli. Foto: TASR/Michal Svítok

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen deklaroval pripravenosť Severoatlantickej aliancie odovzdať do konca roka 2014 zodpovednosť za krajinu do rúk Afgancom.

Brusel 24. apríla (TASR) – Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen poďakoval dnes v Bruseli premiérovi Robertovi Ficovi za to, akú cennú úlohu zohráva Slovensko v Afganistane.

Ako povedal po stretnutí, SR je hodnotným spojencom, pričom armáda SR vykonáva v krajine kvalitné operácie v rámci ISAF.

Rasmussen deklaroval pripravenosť Severoatlantickej aliancie odovzdať do konca roka 2014 zodpovednosť za krajinu do rúk Afgancom. Po tomto dátume majú odtiaľ odísť všetky medzinárodné bojové jednotky. Severoatlantická aliancia však bude Afganistan podporovať aj po roku 2014 tak, aby ostal silným a bezpečným, čo, ako zdôraznil Rasmussen, je v záujme spoločnej bezpečnosti.

Fico počas rokovania ubezpečil, že Slovensko ostane členom operácie tak dlho, ako bude potrebné. Podľa jeho slov treba nájsť cesty, akým spôsobom pôsobiť v rámci NATO aj po roku 2014, aby príspevok k stabilizácii krajiny nebol obmedzený len na vojenské nasadenie.

„Afganistan je jednou z priorít našej oficiálnej rozvojovej pomoci,“ podčiarkol. Rovnako tak potvrdil, že Aliancia zostáva pre SR jadrom našej bezpečnosti, pričom si bude naďalej plniť svoje záväzky.

Na májovom summite NATO v Chicagu chce Aliancia vyslať jasný signál, že jej dvere ostávajú naďalej otvorené. „Euroatlantická integrácia je naďalej najefektívnejším spôsobom pre udržanie stability v Európe,“ zdôraznil Rasmussen. Oddanosť k jej rozširovaniu potvrdil aj Fico, pričom pripomenul, že krajiny usilujúce sa o vstup si zaslúžia istú úroveň podpory a povzbudenia, ktorým by sa mala dostať v Chicagu.

Slovenský šéf exekutívy je na jednodňovej pracovnej návštevy Bruselu. Za kľúčové označil svoje večerné stretnutie so šéfom Európskej komisie José Manuelom Barrosom. Prebrať s ním chce hlavne program podpory zamestnávania mladých ľudí bez práce a možný presun financií z nevyčerpaných eurofondov na tento účel.

„Či bude možná realokácia proti pravidlám, ktoré dnes v Bruseli platia. Ak máme ísť podľa starých pravidiel, tak na zamestnávanie tejto skupiny ľudí tam dohromady nie sú žiadne peniaze,“ vysvetlil.