Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Slovensko ponúkne nového kandidáta pre Všeobecný súd EÚ

Radoslav Procházka, archívna snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Všeobecný súd EÚ je prvou inštanciou Súdneho dvora EÚ. Bol zriadený, aby sa zabezpečila európskym občanom dvojstupňová súdna kontrola v určitých oblastiach a odbremenil sa samotný Súdny dvor EÚ.

Bratislava 13. septembra (TASR) – Slovensko bude hľadať nového kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu Európskej únie. Rozhodla o tom dnes vláda SR, ktorá zobrala na vedomie späťvzatie súhlasu Radoslava Procházku s jeho kandidatúrou. Zároveň odporučila Súdnej rade SR, aby predložila návrh na nového kandidáta.

Procházku vláda schválila ako kandidáta pred rokom - 19. septembra 2016. Neodsúhlasil ho však poradný výbor Rady EÚ, ktorý vydal v decembri 2016 k jeho kandidatúre negatívne stanovisko. Procházka sa kandidatúry vzdal v písomnej žiadosti 18. júla tohto roku.

Poradný výbor mal obavy z integrity slovenského kandidáta, ktoré neboli jeho vypočutím rozptýlené. Bývalý predseda strany #Sieť je druhým odmietnutým kandidátom Slovenska na tento medzinárodný súdny post. Pred ním neuspela Mária Patakyová pre nedostatočnú znalosť francúzskeho jazyka.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) je presvedčená, že Slovensku sa podarí vyhnúť situácii, aby do tretice neprešiel jeho kandidát. „Ja pevne verím, je to záujmom Slovenska a našej reputácie, aby sme sa už vyhli hanbe a mali dobrého kandidáta, ktorý bude priechodný," uviedla po rokovaní vlády.

„V prvom rade musíme asi hľadať najskôr dobrých kandidátov, aby si mala Súdna rada z čoho vyberať,“ pomenovala Žitňanská v tejto súvislosti úlohu pre všetkých zainteresovaných. Ona osobne podľa jej slov má tipy na vhodných kandidátov, nechce však prezrádzať konkrétne mená, kým nie je známe, či budú mať záujem o kandidatúru. Je však presvedčená, že záujem bude.

Predkladať vláde návrhy kandidátov, ktorí by mali pôsobiť za Slovensko v medzinárodných súdnych orgánoch, je v kompetencii Súdnej rady SR. Jej súčasná predsedníčka Lenka Praženková, podobne ako jej predchodkyňa Jana Bajánková, deklarovala pripravenosť vyhlásiť novú voľbu. Kancelária Rady naposledy minulý piatok (8.9.) oznámila, že je k dispozícii pre ďalšiu komunikáciu za účelom efektívneho riešenia situácie.

V Bruseli napadol kandidatúru Procházku predseda opozičnej strany SaS Richard Sulík. V liste adresovanom Európskemu súdnemu dvoru upozornil na nízky morálny kredit Procházku a na netransparentné financovanie jeho prezidentskej a parlamentnej kampane.

Slovensku sa podarilo získať jedno z 12 miest dodatočných sudcov, ktoré pribudli na Všeobecnom súde EÚ v rámci jeho reformy. Dodatočný sudca za Slovensko mal v Luxemburgu nastúpiť 1. septembra 2016. Od Slovenska sa očakáva, že nominuje na post ženu, aby sa zabezpečila rodová rovnosť na súde.

Všeobecný súd EÚ je prvou inštanciou Súdneho dvora EÚ. V roku 1998 bol zriadený, aby sa zabezpečila európskym občanom dvojstupňová súdna kontrola v určitých oblastiach a odbremenil sa samotný Súdny dvor EÚ.

Jeho hlavnou úlohou je poskytovanie výkladu právnych predpisov Únie pre ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských krajinách. Rozhoduje napríklad o žalobách podaných fyzickými alebo právnickými osobami a žalobách podaných členskými štátmi v oblasti štátnej pomoci.