Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Roháč čelí obvineniam z bombového útoku v Maďarsku

Jozef Roháč Foto: TASR/Henrich Mišovič

O Roháčovi je už roky známe, že niekoľko dní pred atentátom navštívil miesto činu, potom tesne po ňom urýchlene opustil budapeštiansky hotel Béke, pričom mal pri sebe slovenský diplomatický pas.

   Budapešť 18. júla (TASR) – Maďarský Národný úrad vyšetrovania (NNI) oficiálne nekomentoval utorkové informácie o tom, že pred niekoľkými týždňami požiadali slovenské orgány o vydanie Slováka Jozefa Roháča, aby ho mohli obviniť aj z bombového útoku na budapeštianskej ulici Aranykéz.

Uviedol to dnes maďarský denník Népszabadság s tým, že bratislavské zdroje žiadosť potvrdili, dokonca neoficiálne už aj naznačili, že jej vyhovejú.

Denník Magyar Nemzet v utorok napísal, že polícia nedávno vydala na Roháča podozrivého z vraždy maďarského podnikateľa Jánosa Fenyöa ďalší zatykač. Úkon je podľa Magyar Nemzetu podmienkou, aby Roháča, ktorý je vo vyšetrovacej väzbe v Maďarsku od vlaňajšieho apríla, mohli obviniť aj z ďalšieho trestného činu.

Jozefa Roháča sprevádzali na súd vo februári 2010 za prísnych bezpečnostných opatrení
Foto: TASR/AP
Podľa Népszabadságu žiadosť maďarských orgánov znamená, že atentát na ulici Aranykéz už aj oficiálne pripisujú na konto Roháča.


Bombový útok

Pri bombovom útoku v roku 1998 zomreli štyria ľudia. Polícia v nedeľu (15. júla) zadržala Tamása P. a jeho štyroch kumpánov, ktorých tiež podozrieva okrem iného aj z útoku na ulici Aranykéz.

O Roháčovi je už roky známe, že niekoľko dní pred atentátom navštívil miesto činu, potom tesne po ňom urýchlene opustil budapeštiansky hotel Béke, pričom mal pri sebe slovenský diplomatický pas. Népszabadság poznamenal, že nie je jasné, prečo bolo napriek množstvu policajných informácií potrebné čakať 14 rokov na to, aby Roháča označili za podozrivého z atentátu.

Roháč a jeho ľudia čelili podozreniu aj v prípade série atentátov na jar 1998 a pokusu o atentát, ktoré boli namierené voči kanceláriám a bytom opozičných politikov Fideszu a Nezávislej maloroľníckej strany. Podľa výsledkov vyšetrovania slovenského parlamentného výboru boli tieto akcie vykonané z poverenia vtedajšej SIS, píše Népszabadság.


Vražda Jánosa Fenyöa

Roháč je v súčasnosti podozrivý z vraždy maďarského podnikateľa Jánosa Fenyöa, ktorého zavraždili 11. februára 1998 na budínskej strane Margitinho ostrova, keď čakal na svetelnej križovatke. Vrah vyskočil zo starého vozidla značky Mitsubishi a podnikateľa zavraždil cez okno dávkou zo samopalu. Potom z miesta činu ušiel.

Roháča zadržali vlani vo februári na Slovensku na základe európskeho zatykača vydaného v Maďarsku. Od 18. apríla 2011 je vo vyšetrovacej väzbe v Maďarsku. Polícia začiatkom apríla zadržala aj ďalšieho Slováka - Ladislava T., ktorý mal Roháčovi pri vražde pomáhať.