Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Slovinci odmietli právo homosexuálnych dvojíc na adopciu detí

Najznámejším homosexuálnym párom, ktorý si adoptoval dieťa, je spevák Elton John (na snímke na návšteve sirotinca) s manželom Davidom Furnishom. Foto: TASR/AP

Zo sčítania približne 80 percent hlasov referenda vyplýva, že 56 percent hlasujúcich tento zákon odmietlo. Účasť bola nízka, okolo 26 percent.

Ľubľana 25. marca (TASR) - Obyvatelia Slovinska zavrhli dnes v celonárodnom referende dodatok k zákonu o rodine, ktorý v určitých prípadoch zaručoval zosobášeným homosexuálnym dvojiciam možnosť adoptovať si deti.

Podľa zákona, ktorý prijal vlani slovinský parlament, nemajú v Slovinsku homosexuálne dvojice právo adoptovať si deti z tretej strany: gayovia či lesbičky si však mohli adoptovať deti jedného zo svojich druhov. S podporou katolíckej cirkvi sa však Občianskej iniciatíve za práva rodiny a detí podarilo do konca februára zozbierať 40.000 podpisov, potrebných na vypísanie celoštátneho referenda v danej otázke.

Zo sčítania približne 80 percent hlasov vyplýva, že 56 percent hlasujúcich tento zákon odmietlo. Účasť bola nízka, okolo 26 percent. Výsledok znamená, že zákon stratí účinnosť a nový nemožno prijať najmenej rok, vysvetlila agentúra AP.

Slovinsko, ktoré sa stalo členskou krajinou Európskej únie v roku 2004, je relatívne tolerantné k homosexuálnym partnerstvám. Dvojiciam rovnakého pohlavia je už od roku 2006 umožnené oficiálne sa registrovať.