Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Slovinci volia v druhom kole prezidenta krajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Približne 1,7 milióna oprávnených voličov môže v nedeľnom druhom kole prezidentských volieb hlasovať do večera 19.00 h.

Ľubľana 12. novembra (TASR) - Obyvatelia Slovinska začali dnes hlasovať v druhom kole prezidentských volieb. Ich favoritom je súčasná hlava štátu Borut Pahor (54), ktorý by sa v prípade svojho víťazstva ujal úradu už na druhé päťročné obdobie, informuje agentúra DPA.

Pahorov vyzývateľ Marjan Šarec (39), starosta mesta Kamnik na severe Slovinska, sa však v prieskumoch verejnej mienky v uplynulých týždňoch umiestnil len tesne za Pahorom.

Pahor získal v prvom kole volieb 22. októbra len 47 percent hlasov, a tak bolo potrebné vypísať aj druhé kolo volieb slovinského prezidenta.

Šarec, niekdajší komik, vyšiel z októbrového prvého kola s 25 percentami.

Pahor kandiduje ako nezávislý nominant. Je bývalým dlhoročným šéfom stredoľavej strany Sociálni demokrati (SD). Tvrdí, že v prípade svojho víťazstva v druhom kole volieb sa sústredí na "spájanie ľudí, spoluprácu, politickú stabilitu a bezpečnosť".

Pahor bol v rokoch 2008-2012 premiérom. V roku 2013 sa Slovinsko iba tesne vyhlo medzinárodnej finančnej pomoci pre svoje banky vzhľadom na závažnú hospodársku krízu.

Hoci je post slovinského prezidenta prevažne reprezentatívny, hlava štátu velí armáde a vymenúva viacerých vrcholových činiteľov vrátane guvernéra centrálnej banky. Väčšinu prezidentských nominácií však musí schváliť parlament.

Približne 1,7 milióna oprávnených voličov môže v nedeľnom druhom kole prezidentských volieb hlasovať do večera 19.00 h.