Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Slovinská prezidentka a lotyšský prezident gratulujú Pellegrinimu

Na snímke kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky v druhom kole prezidentských volieb 6. apríla 2024 v miestnej škole v obci Rovinka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Na spoluprácu s Pellegrinim v rámci EÚ a Severoatlantickej aliancie sa teší aj Rinkévičs.

Ľubľana 7. apríla (TASR) - Slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová v nedeľu zagratulovala Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách. K zvoleniu mu gratuloval i lotyšský prezident Edgards Rinkévičs, informuje TASR.

"Gratulujem Petrovi Pellegrinimu k jeho zvoleniu za ďalšieho prezidenta Slovenska. Teším sa na prácu s ním na silnejšej Európskej únii a NATO a presadzovaní priateľských vzťahov medzi našimi krajinami," uviedla Pircová Musarová na sociálnej sieti X.

Zároveň poďakovala aj dosluhujúcej slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej za jej snahy o udržiavanie a posilňovanie priateľstva medzi Slovenskom a Slovinskom.

Na spoluprácu s Pellegrinim v rámci EÚ a Severoatlantickej aliancie sa teší aj Rinkévičs. "Gratulujem pánovi Petrovi Pellegrinimu k zvoleniu za prezidenta. Teším sa na pokračovanie vývoja bilaterálnych vzťahov medzi Lotyšskom a Slovenskom a spoluprácu v rámci EÚ a NATO," uviedol Rinkévičs na sociálnej sieti X.

Pellegrini zvíťazil v druhom kole prezidentských volieb so ziskom 53,12 percenta hlasov. Jeho súpera Ivana Korčoka podporilo 46,87 percenta voličov. Volebná účasť dosiahla vyše 61 percent, vyplýva z oficiálnych výsledkov zverejnených v nedeľu Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán.