Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Slovinskí europoslanci nechcú opätovné zavedeniu víz pre Balkán

Právo na cestovanie bez víz je najjasnejším úspechom týchto krajín.

Brusel 16. októbra (TASR) - Dvaja slovinskí členovia Európskeho parlamentu - Tanja Fajonová (S&D) a Jelko Kacin (ALDE) - sa dnes postavili proti výzve Francúzska, Nemecka, Belgicka, Luxemburska, Holandska a Rakúska adresovanej Európskej komisii, aby "znovu zvážila" dohodu o bezvízovom styku s krajinami západného Balkánu.

Opätovné zavedenie víz by bolo podľa Fajonovej, spravodajkyne EP pre vízovú liberalizáciu, "veľkým krokom späť". "Právo na cestovanie bez víz je najjasnejším úspechom týchto krajín" v procese približovania sa k Európskej únii (EÚ), povedala.

Navrhuje viesť so západným Balkánom dialóg a venovať sa problému - zúfalým ekonomickým podmienkam, ktoré podľa nej nútia ľudí vysťahovať sa. Považuje to za menej nebezpečné, ako keby EÚ pred regiónom "zatvorila dvere" a izolovala ho, tlmočila vyjadrenia Fajonovej slovinská agentúra STA.

Kacin, spravodajca EP pre Srbsko, verí, že výzva by mala "rozozvučať alarm" v politických kruhoch na západnom Balkáne. "Potrebujú v rekordnom čase ukázať, akí sú akcieschopní," povedal Kacin.

Vyzdvihol, že väčšina europoslancov je proti návrhu šiestich členských krajín na prehodnotenie bezvízového styku, ktorý je podľa nich čoraz viac zneužívaný žiadateľmi o azyl. Európsky parlament urobí "všetko, čo môže,... aby poskytol negatívne stanovisko," dodal Kacin.

Diskusia sa týka menovite Albánska, Bosny a Hercegoviny, Macedónska, Čiernej Hory a Srbska, ktorých občania nepotrebujú pri cestovaní do schengenského priestoru víza, uviedol webový portál EU Observer.