Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Do Slovinska prešlo z Chorvátska šesť migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Skupina štyroch dospelých a dvoch detí prekročila chorvátsko-slovinské hranice pri obci Sečovlje.

Ľubľana 28. marca (TASR) - Slovinská polícia dnes uviedla, že v sobotu popoludní vstúpilo z Chorvátska na slovinské územie šesť migrantov. Hranice prekročili na juhozápade krajiny v oblasti, kde medzi oboma štátmi nie je natiahnutý drôtený plot. Informovala o tom agentúra STA.

Skupina štyroch dospelých a dvoch detí prekročila chorvátsko-slovinské hranice pri obci Sečovlje. Išlo o vôbec prvý pokus migrantov prekročiť slovinskú zelenú hranicu na pobreží Jadranského mora. Podľa hovorkyne polície v meste Koper utečenci požiadali v Slovinsku o udelenie politického azylu.

Slovinský parlament schválil začiatkom marca koaličný návrh, podľa ktorého azyl nedostane žiaden uchádzač prichádzajúci z bezpečnej krajiny. Parlament súčasne skrátil na tri dni lehotu, počas ktorej sa neúspešní žiadatelia môžu voči rozhodnutiu odvolať, a zrušil jednorazový finančný príspevok pre utečencov vo výške 288 eur.

Cez Slovinsko prešlo do bohatších krajín Európskej únie od októbra asi pol milióna utečencov, o azyl ich však požiadalo iba 460 a dostalo ho desať žiadateľov