Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Cerar: EÚ musí vyriešiť migračnú krízu. Inak hrozia v EÚ konflikty

Slovinský premiér Miro Cerar Foto: TASR/AP

Maďarský premiér vyzval na stavbu plotu na hraniciach Macedónska a Bulharska.

Budapešť/Kranj 22. januára (TASR) - Európska únia (EÚ) bude musieť do niekoľkých týždňov nájsť riešenie migračnej krízy, ak chce zabrániť tomu, aby medzi jednotlivými krajinami únie vznikli prípadné konflikty. Vyhlásil to dnes predseda slovinskej vlády Miro Cerar na spoločnej schôdzke maďarskej a slovinskej vlády neďaleko mesta Kranj v Slovinsku.

"Nemôžeme čakať na riešenie do jari. Potrebujeme ho do niekoľkých týždňov, inak vzniknú medzi členskými krajinami konflikty," cituje Cerara agentúra MTI.

Na spoločnej tlačovej konferencii s maďarským premiérom Viktorom Orbánom Cerar uviedol, že situácia v oblasti migrácie sa úplne vymkla spod kontroly.

Orbán je za stavbu plotu na hraniciach Macedónska a Bulharska

Na obmedzenie prílevu migrantov by bolo potrebné postaviť zábrany aj na gréckych hraniciach s Macedónskom a Bulharskom. Počas dnešnej spoločnej schôdze maďarskej a slovinskej vlády to uviedol maďarský premiér Viktor Orbán.

Orbán na schôdzke konanej neďaleko slovinského mesta Kranj povedal, že ak Európska únia nedokáže ochrániť svoje vonkajšie hranice - nech je to akokoľvek nákladné a namáhavé - potom si sama zničí svoj schengenský systém, napísala agentúra MTI.

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán
Foto: TASR


V pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió premiér povedal, že cez maďarské územie neprejde žiaden migrant ani v prípade, ak by došlo k zmene súčasnej migračnej trasy.

"Trasa sa môže meniť akokoľvek, isté ale je, že nebude viesť cez Maďarsko," povedal Orbán.

Zároveň pripomenul, že na niektorých úsekoch maďarsko-rumunských hraníc sa už začalo s prípravami na stavbu zábran a potrebné kapacity na výstavbu sú k dispozícii.


Rokovanie pri slovinskom meste Kranj


Uzatvorenie dohôd v oblasti vzdelávania, kultúry, ochrany životného prostredia, rozvoja infraštruktúry a prepojenia energetických sietí je cieľom spoločného zasadnutia maďarskej a slovinskej vlády, ktoré sa pri slovinskom meste Kranj začalo dnes popoludní.

Na schôdzke vedenej maďarským premiérom Viktorom Orbánom a predsedom slovinskej vlády Mirom Cerarom sa hovorí aj o riešení migračnej krízy, uviedla agentúra MTI.

V priebehu dňa sa uskutočnilo aj slovinsko-maďarské obchodné fórum za účasti predstaviteľov 138 maďarských podnikateľských subjektov.

Pri tejto príležitosti v Lendave otvorili nový generálny konzulát Maďarska. "Maďarsko-slovinská spolupráca dostáva dnešnou spoločnou schôdzou vlád novú dimenziu," povedal pre MTI maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Prvá spoločné zasadnutie vlád Slovinska a Maďarska sa konalo v októbri 2007, po ňom nasledovala ďalšie v novembri 2009.