Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Slovinsko prestane vpúšťať na svoje územie migrantov bez víz

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Namiesto vízovej podmienky však uviedlo, že prekročiť hranice dovolí len tým, ktorí chcú požiadať o azyl v Slovinsku alebo prichádzajú z humanitárnych dôvodov

Ľubľana/Belehrad 8. marca (TASR) - Slovinsko od najbližšej polnoci nedovolí prekračovať svoje hranice migrantom, ktorí sa nebudú vedieť preukázať platnými vízami EÚ. Prakticky tak dôjde k uzavretiu hlavnej migračnej trasy z Grécka do európskeho vnútrozemia cez balkánske krajiny, informuje agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie srbského ministerstva vnútra.

Slovinsko podľa zverejneného vyhlásenia oznámilo zavedenie nových obmedzení na hraniciach Srbsku, ktoré sa následne rozhodlo takisto uzavrieť svoje hranice pre migrantov prichádzajúcich bez platných víz z Macedónska či Bulharska. "Srbsko si nemôže dovoliť stať sa zhromažďovacím centrom pre migrantov," uviedlo ministerstvo vnútra v Belehrade.

Slovinský rezort vnútra podľa agentúry Reuters potvrdil, že od polnoci obmedzí migrantom vstup na územie krajiny. Namiesto vízovej podmienky však uviedlo, že prekročiť hranice dovolí len tým, ktorí chcú požiadať o azyl v Slovinsku alebo prichádzajú z humanitárnych dôvodov. Každý humanitárny prípad bude posudzovaný jednotlivo, vyhlásila Ľubľana.

Slovinský premiér Miro Cerar predtým vyhlásil, že pondelňajší summit EÚ-Turecko venovaný migrácii vyslal "veľmi jasný odkaz všetkým prevádzačom a všetkým nelegálnym migrantom, že táto trasa viac neexistuje".

Agentúra AP podotýka, že vzhľadom na uvedené opatrenie tisíce migrantov uviaznutých v súčasnosti na severe Grécka nebudú môcť pokračovať v ceste po trase vedúcej cez Macedónsko, Srbsko, Chorvátsko, Slovinsko a Rakúsko.