Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Slovinskému expremiérovi Janšovi hrozí ďalšie väzenie

Janez Janša Foto: TASR/AP

Iba niekoľko dní po podmienečnom prepustení slovinského expremiéra Janeza Janšu z väzenia v meste Dob hrozí bývalému predsedovi slovinskej vlády ďalšie trestné stíhanie.

Ľubľana 17. decembra (TASR) - Iba niekoľko dní po podmienečnom prepustení slovinského expremiéra Janeza Janšu z väzenia v meste Dob, kde si odpykával dvojročný trest za korupciu, hrozí bývalému predsedovi slovinskej vlády ďalšie trestné stíhanie.

Obvodný súd v Ľubľane dnes o tom upovedomil už slovinský parlament, ktorý bude musieť rozhodnúť o tom, či Janšu zbaví poslaneckej imunity.

Informáciu priniesli tlačové agentúry HINA a MTI.

Niekdajší premiér mal podľa orgánov činných v trestnom konaní, ktoré túto kauzu vyšetrujú už od vlaňajška, ešte v čase, keď zastával post premiéra, v roku 2005, predať pod cenu pozemok pre stavenú firmu Imos, od ktorej neskôr kúpil impozantný byt v hlavnom meste krajiny. Imos dostával v tom čase značné objednávky od slovinského štátu, teda od vlády. Janšu preto podozrievajú nielen z konfliktu záujmov, ale aj zo zneužitia právomocí verejného činiteľa, nekalého využitia vplyvu, ba aj ich uplatnenia v záujme značného zisku pre svoju osobu i spomínanú firmu.

Okamžité prepustenie Janeza Janšu nariadil 12. decembra slovinský ústavný súd. Expremiér sa naň odvolal, keď s odvolaním neuspel ani na najvyššom súde balkánskej krajiny.

Ústavní sudcovia rozhodli o dočasnom prepustení odsúdeného, ktorý namieta, že počas pôvodného procesu boli porušené jeho ľudské práva. Ak by sa jeho tvrdenia potvrdili, ďalší pobyt vo väzení by mu podľa ústavného súdu spôsobil "nenahraditeľnú ujmu". Na konečný verdikt vo veci svojho odvolania čaká preto na slobode.

Súčasného lídra najväčšej slovinskej opozičnej strany uznal súd v Ľubľane vlani vinným z korupcie pri nákupe fínskych obrnených vozidiel pre armádu v roku 2006. Janša akúkoľvek vinu popiera a celý proces označuje za politicky motivovaný.