Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Slovinsko odmietlo protest maďarskej ambasády proti karikatúre Orbána

Karikatúru zverejnil 22. marca slovinský liberálny politický týždenník Mladina a sú na nej zobrazení aj slovinskí pravicoví politici, ako sa tlačia na impozantného Orbána a objímajú ho. Foto: TASR/AP

Ministerstvo uviedlo, že vo svojej politike a činnosti dôsledne zachováva princíp slobody tlače a prejavu a nezasahuje do redakčnej politiky slovinských médií ani ju neurčuje.

Ľubľana 5. apríla (TASR) - Slovinské ministerstvo zahraničných vecí odmietlo v piatok sťažnosť maďarského veľvyslanectva proti karikatúre na titulnej strane časopisu Mladina, ktorá znázorňovala maďarského premiéra Viktora Orbána s vystretou rukou pri nacistickom pozdrave.

Ministerstvo uviedlo, že "vo svojej politike a činnosti dôsledne zachováva princíp slobody tlače a prejavu a nezasahuje do redakčnej politiky slovinských médií ani ju neurčuje". Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Karikatúru zverejnil 22. marca slovinský liberálny politický týždenník Mladina a sú na nej zobrazení aj slovinskí pravicoví politici, ako sa tlačia na impozantného Orbána a objímajú ho.

Maďarské veľvyslanectvo protestovalo proti karikatúre v liste adresovanom vydavateľom magazínu Mladina a 25. marca aj v nóte zaslanej slovinskému ministerstvu zahraničných vecí. Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács označil karikatúru za "ďalší nešťastný príklad netolerantnosti súčasnej ľavice".

Každý, kto odporuje liberálnej ideológii a multikultúrnej "ortodoxnosti", je odsudzovaný ako extrémista, napísal v blogu tento týždeň už skôr Kovács v súvislosti s Orbánovou protimigračnou politikou.

Aj Slovinsko zažíva v poslednom čase posilňovanie pravicových nálad. Pravicový politik Janez Janša, ktorý je na karikatúre tiež zobrazený, má s Orbánom blízke vzťahy.

Asociácia slovinských novinárov kritizovala protestnú nótu Maďarska. Uviedla, že je to "neslýchaný prejav toho, ako úrady chápu médiá a snažia sa o ich úplnú kontrolu a vynútenie poslušnosti".