Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Slovinsko sa chystá na ďalšiu vlnu migrácie, posilňuje hranice

Foto: TASR/AP

Migrácia by sa mohla opäť zvýšiť v prípade, že dôjde k stagnácií dohody, ktorú v tejto oblasti dosiahla EÚ s Tureckom.

Ľubľana 24. októbra (TASR) - Slovinsko posilňuje kontroly na svojich hraniciach, čím sa chce pripraviť na ďalšiu možnú vlnu migrantov prichádzajúcich do Európy. Povedal to dnes podľa agentúry AP slovinský premiér Miro Cerar počas svojej návštevy v Srbsku.

Cerar uviedol, že stúpajúci počet migrantov snažiacich sa dostať do niektorej z krajín Európskej únie, je stále "reálnou možnosťou a musíme byť na tento scenár pripravení".

Na leteckej snímke migranti kráčajú cez pole po prekročení malého chorvátsko-slovinského hraničného priechodu v slovinskej pohraničnej obci Rigonce 25. októbra 2015.
Foto: TASR/AP


Migrácia by sa podľa neho mohla opäť zvýšiť v prípade, že dôjde k stagnácií dohody, ktorú v tejto oblasti dosiahla EÚ s Tureckom. K obnoveniu migračnej vlny by - ako uviedol - mohlo prísť aj vtedy, ak členské krajiny Únie nebudú v tejto veci presadzovať jednotnú politiku.

"Európa musí ostať otvorenou a ľudskou pre osoby, ktoré utekajú pred závažným porušovaním ľudských práv... zároveň však musíme brániť v nezákonnej migrácii," dodal Cerar.