Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Slovinsko si v spojitosti s Navaľným predvolalo ruského veľvyslanca

Na archívnej snímke z 25. augusta 2013 ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj sa prihovára prítomným v Moskve. Foto: TASR/AP

O úmrtí 47-ročného opozičného lídra v trestaneckej kolónii IK-3 za polárnym kruhom informovala v piatok ruská väzenská služba.

Ľubľana 20. februára (TASR) - Slovinské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo ruského veľvyslanca v Ľubľane v súvislosti s úmrtím ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného vo väzení. Informuje o tom TASR na základe utorkovej správy tlačovej agentúry STA.

Slovinská diplomacia si ruského veľvyslanca Timura Ejvazova predvolala na konzultácie v pondelok. Podobný krok oznámilo viacero európskych krajín vrátane Švédska, Španielska, Francúzska a Nemecka.

Navaľnyj bol jedným z najvýraznejších kritikov režimu ruského prezidenta Vladimira Putina a podarilo sa mu vyburcovať rozsiahle protesty, a to napriek prísnym ruským zákonom cieleným proti demonštráciám. Uväznili ho na začiatku roka 2021 po tom, ako sa do Ruska vrátil z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou novičok, z ktorej obviňoval Kremeľ.

O úmrtí 47-ročného opozičného lídra v trestaneckej kolónii IK-3 za polárnym kruhom informovala v piatok ruská väzenská služba. Po vychádzke mu údajne prišlo nevoľno a okamžite stratil vedomie. Privolaní zdravotníci z nemocnice v meste Labytnangi sa ho vraj pokúšali oživovať viac ako pol hodiny, ale neúspešne. Západné krajiny z jeho smrti obvinili ruské úrady.