Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ústavnosť sprísnenia slovinskej utečeneckeji legislatívy preskúma súd

Migranti Foto: TASR

Slovinská ombudsmanka Vlasta Nussdorferová požiadala členov grémia ústavného súdu, aby sa jej podnetom zaoberali prednostne a dočasne pozastavili platnosť úpravy.

Ľubľana 19. apríla (TASR) - Slovinská ombudsmanka Vlasta Nussdorferová sa obrátila na ústavný súd krajiny so žiadosťou o preskúmanie kontroverzne vnímanej novely legislatívy, ktorou parlament schválil sprísnenie utečeneckej politiky. Súčasne požiadala členov grémia, aby sa jej podnetom zaoberali prednostne a dočasne pozastavili platnosť úpravy.

Zmeny schválené v januári 2017, ktoré by umožnili Slovinsku v prípade opätovnej vlny utečencov uzavrieť štátne hranice, môžu mať podľa názoru ombudsmanky ďalekosiahle dôsledky. Nussdorferová vidí v novele viacero rozporov tak so základným zákonom krajiny, ako aj s Európskym dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Zmeny slovinskej legislatívy už skôr ostro kritizovali Rada Európy, Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) i viaceré organizácie venujúce sa ochrane ľudských práv.

V Slovinsku vyzvali ombudsmanku, aby vo veci konala, viaceré mimovládne subjekty, príslušnú petíciu podporilo podpismi asi 1300 občanov.