Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Slovinský expremiér ide na dva roky za mreže

Janez Janša Foto: TASR/AP

Okresný súd v Ľubľane odsúdil Janšu na dva roky väzenia. Rozsudok padol v súvislosti s dohodou s fínskym výrobcom obrannej techniky Patria z roku 2006.

Ľubľana 5. júna (TASR) - Slovinského konzervatívneho opozičného lídra a bývalého premiéra Janeza Janšu uznali dnes vinným z prijímania úplatkov, informovala agentúra Reuters.

Okresný súd v Ľubľane odsúdil Janšu na dva roky väzenia. Rozsudok padol v súvislosti s dohodou s fínskym výrobcom obrannej techniky Patria z roku 2006. Janša (54) odmietol tvrdenia, že prijímal úplatky v súvislosti s nákupom obrnených vozidiel Patria v čase, keď pôsobil vo funkcii slovinského premiéra. Spolu s Janšom usvedčili aj armádneho generála Antona Krkoviča a podnikateľa Ivana Crnkoviča - obaja dostali trest vo výške 22 mesiacov za mrežami, spresnila slovinská tlačová agentúra STA.

Podozrenia z korupcie vo vysokých kruhoch v Slovinsku podnietili hnev verejnosti v súvislosti s finančnou krízou, ktorá by mohla spôsobiť, že sa krajina stane ďalším štátom eurozóny, ktorá požiada o medzinárodnú finančnú pomoc, pripomína Reuters.